Το αδιαχώρητο επικρατεί σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, με περίπου 5.000 άτομα να παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νέχια Μιλιάν, μελος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. 
 
Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης», αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα".

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

Συγκινεί η ανταπόκριση του κόσμου στο δράμα των προσφύγων 

Χωρίς προηγούμενο είναι τις τρεις τελευταίες ημέρες η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και εθελοντικών οργανώσεων για τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν από διάφορα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον ηλεκτρικό σταθμό όπου συνήθως μεταβαίνουν ορισμένοι από τους πρόσφυγες από τα πλοία, υπήρχαν το πρωί πολλές γυναίκες εθελόντριες που είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Αθήνας προκειμένου να μοιράσουν κέικ, σταφιδόψωμα και χυμούς πρώτα στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι στην πύλη Ε1 πραγματοποιήθηκε μία μίνι σύσκεψη μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων και στελεχών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και κυλιόμενες βάρδιες σε 24ωρη βάση.

Η Μαρία Πρωτοναρίου, μέλος της εθελοντικής οργάνωσης no more walking, ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Μυτιλήνη και όπως μας λέει έχει έρθει τώρα στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων.

«Είμαστε εδώ, ξένοι και Έλληνες εθελοντές, από τις 6 το πρωί, και αφού φροντίσουμε και την καθαριότητα του χώρου -καθώς ο ΟΛΠ μπορεί να έχει διαθέσει καθαρίστριες, αλλά και βιολογικές τουαλέτες, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων δεν επαρκούν-, σε συντονισμό με τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις γίνεται διανομή τροφίμων στους μετανάστες και πρόσφυγες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», περιγράφει μια μέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Πρωτοναρίου.

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν γνωρίζουν αγγλικά, αλλά αυτό που ζητούν επίμονα από τους μεταφραστές -που υπάρχουν μόνο στις πύλες Ε1 και Ε2- είναι να φύγουν από την Ελλάδα προκειμένου μεταβούν μέσω Σκοπίων στη Βόρεια Ευρώπη», αναφέρει η ίδια.

Ακόμη, ενημερώνει τους πολίτες θέλουν να βοηθήσουν ότι μπορούν να προσφέρουν πάνες για τα παιδιά, τρόφιμα φρούτα ή ακόμα και μαγειρεμένες μερίδες φαγητό, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα, αλλά να τα παραδίδουν στις πύλες Ε1 και Ε2 στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων.

Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» που έχει από σήμερα διαθέσει αρκετό δυναμικό, αλλά και γιατρούς, ανήρτησε αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, καλώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν στη γραμμή 116000 όλο το 24ωρο δωρεάν, από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας ή κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον εντοπισμό τους.

Στο ίδιο νούμερο μπορούν να απευθύνονται, εξάλλου, φορείς, αλλά και πολίτες, που εντοπίσουν κάποιο παιδί μετανάστη να περιπλανιέται μόνο του σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.