Συνολικά έξι φρεγάτες αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες ώρες στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να συγκρατηθούν στην πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αυτήν την ώρα πλέουν ήδη στο Αιγαίο τέσσερις φρεγάτες ενώ άλλες δύο που κινούνται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου κατευθύνονται εκεί ώστε να ενταχθούν στη νατοϊκή δύναμη.

Συγκεκριμένα, η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) δυτικά της Ρόδου.

Στο μεταξύ, η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO -που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία- αυτήν την ώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου με κατεύθυνση το Αιγαίο ενώ η γαλλική φρεγάτα MONTCALM που πλέει στην ίδια περιοχή κινείται και αυτή προς το Αιγαίο, για να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με επιχειρησιακό διοικητή της αποστολής τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχο Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην ΤουρκίαΟ κ. Καμμένος τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της «δράσης».