Σήμα κινδύνου για την κατάσταση στην Ειδομένη και την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλέσει η «ασφυξία» που επέβαλαν οι βαλκανικές χώρες δια των περιορισμό στον αριθμό προσφύγων που δέχονται στέλνει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ κλιμάκιο  της οποίας πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα στην Ειδομένη αναφέρει πως οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει εγκλωβιστεί. Η διέλευση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ επιτρέπεται σε ελάχιστους πρόσφυγες καθημερινά, δηλώνουν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκονται σε επιτόπια αποστολή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Τα εν λόγω μέτρα διακριτικής μεταχείρισης έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ειδομένη και έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθώς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προσπαθούν να διασχίσουν -με κάθε τρόπο- τα σύνορα προς τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία περισσότεροι από 7 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε αναμονή στην Ειδομένη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες και πολλά μικρά παιδιά. Κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Η απάντηση των αρχών της ΠΓΔΜ έρχεται με δακρυγόνα, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τους τρομαγμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

«Με τα ελληνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής να βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση, η ανθρωπιστική κατάσταση εδώ απλώς χειροτερεύει, καθώς εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εκτεθειμένες, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής», δηλώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται στην Ειδομένη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται αμέσως να πάρουν θέση και να μοιραστούν την ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι σε οριακό σημείο και οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν στα χέρια τους τις ζωές χιλιάδων αιτούντων άσυλο».

Η παρεμπόδιση συγκεκριμένων ομάδων από το να αιτηθούν άσυλο αντιβαίνει το διεθνές και ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο και μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.