Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για τις 15 Ιουνίου 2011 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και γνωστοποιούν ότι οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά θα μείνουν κλειστά στις 15 του μήνα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση κεντρικό αίτημα της διαμαρτυρίας, είναι το σταμάτημα της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας της χώρας, που παράγει λουκέτα, ανεργία, φτωχοποίηση, ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερα χρέη.

«Το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου, ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική ευταξία, τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογική λειτουργία του δημοσίου τομέα είναι σήμερα τα ζητούμενα που δεν εκπληρώνονται με τα έως τώρα μέτρα και απαιτήσεις των δανειστών μας (μνημόνια)».

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ σημειώνουν ότι η απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την ύφεση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας των Μικρών επιχειρήσεων (της πραγματικής οικονομίας), που σύμφωνα και με την Ε.Ε. αποτελούν την «ραχοκοκαλιά της απασχόλησης» σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Και αυτό όπως σημειώνουν, έως τώρα δεν γίνετε στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα και με τα προαναγγελλόμενα νέα μέτρα υπερφορολόγησης επιχειρήσεων, καταναλωτών και ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό εισοδημάτων (ΦΠΑ - έμμεσοι φόροι - κατάργηση αφορολόγητου ορίου και εκπτώσεων φόρου).

Οι δύο οργανώσεις εκτιμούν ότι απαιτούνται άμεσα:

Σχέδιο ανασυγκρότησης, για όλους εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που διαθέτουν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ισχυρά κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εγχώριες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

Μείωση ΦΠΑ και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές.

Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων τοπικών αγορών και βιοτεχνικών πάρκων.

Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παραεμπόριο, λαθρεμπόριο).