current views are: 11

29 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση17:50

Εικόνες σοκ στην πλατεία Βικτωρίας – Χάος σε Ειδομένη και Ελληνικό

Καζάνι που βράζει παραμένει για πολλοστή ημέρα η Ειδομένη με περίπου 8.000 να περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Δημοσίευση 17:50’

Καζάνι που βράζει παραμένει για πολλοστή ημέρα η Ειδομένη με περίπου 8.000 να περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Καζάνι που βράζει παραμένει για πολλοστή ημέρα η Ειδομένη μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην δέχονται τη διέλευση Αφγανών και ανοιγοκλείνοντας τα σύνορα σε Σύρους και Ιρακινούς, που τα περνούν με το σταγονόμετρο. Την ίδια ώρα καταφτάνουν με αμείωτο ρυθμό και άλλοι πρόσφυγες τόσο στην περιοχή όσο και στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά. Εικόνες θλίψης και στο Ελληνικό με προσφυγόπουλα να πέφτουν πάνω σε αυτοκίνητα εθελοντών για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σκηνές-σοκ διαδραματίζονται στην πλατεία Βικτωρίας όπου άνθρωποι και τρωκτικά έχουν γίνει ένα…

Χάος στην Ειδομένη

Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδομένης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες έχουν ακόμα ένα εχθρό, τον καιρό, αφού στην περιοχή βρέχει, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα χειρότερες οι συνθήκες.

Σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς και αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα ιατρεία των ΜΚΟ έχοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Η ένταση ξέσπασε όταν ομάδα προσφύγων απέκλεισε την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και κάποιοι έριξαν τμήμα του μεταλλικού φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών που ήταν στο σημείο και απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ άνοιξε για λίγο άνοιξε χθες αργά το βράδυ και πέρασαν μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Από το πρωί παραμένει κλειστή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως ανοίξουν αργά το βράδυ.

Εικόνες σοκ στην πλατεία Βικτωρίας

Τραγικές είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, όπου πραγματικά οι άνθρωποι κοιμούνται και ξυπνούν ανάμεσα σε σκουπίδια και τρωκτικά που έχουν μαζευτεί στην περιοχή.

Εδώ έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600 άτομα που κοιμούνται καταμεσής του δρόμου και σε παγκάκια γύρω από την πλατεία. Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί.

Παράλληλα πυκνώνουν οι καταγγελίες για περιστατικά ανομίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αλληλοκλέβονται ακόμα και μεταξύ τους κάποιοι μετανάστες.

Αργά το απόγευμα έφτασαν στην περιοχή διπλά λεωφορεία προκειμένου να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες επιθυμούν στο Ελληνικό ώστε να περάσουν το βράδυ εκεί, καθώς αναμένεται αλλαγή του καιρού.

Ωστόσο οι περισσότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost αρνούνται να φύγουν από την περιοχή. Τα λεωφορεία πάντως θα πηγαινοέρχονται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ώστε όποιος επιθυμεί να μεταφερθεί σε κλειστό χώρο.

Την ίδια ώρα το αδιαχώρητο επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που το πρωί ανέρχονταν περίπου σε 5.000 άτομα, αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής κράτησης.
 
Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο (καθώς σε πολλές θαλάσσιες περιοχές πνέουν άνεμοι 8 με 9 μποφόρ), θα αναχωρήσει στις 3 τα ξημερώματα για Μυτιλήνη και Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες. Την ίδια ώρα αναμένεται να αναχωρήσει και το “blue star 2” για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

 

Συγκλονιστικές ήταν και οι εικόνες από το Ελληνικό, όπου μικρά παιδιά έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητο εθελοντή που είχε πάει στον προσωρινό καταυλισμό προκειμένου να δώσει κάποια τρόφιμα, προκειμένου να πάρουν λίγο φαγητό. Στην περιοχή βρίσκονται περίπου 1.500 πρόσφυγες οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών» σύμφωνα με την υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου.

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση στην Ειδομένη και την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλέσει η «ασφυξία» που επέβαλαν οι βαλκανικές χώρες δια των περιορισμό στον αριθμό προσφύγων που δέχονται στέλνει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ, κλιμάκιο της οποίας πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα στην Ειδομένη, αναφέρει πως οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει εγκλωβιστεί. Η διέλευση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ επιτρέπεται σε ελάχιστους πρόσφυγες καθημερινά, δηλώνουν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκονται σε επιτόπια αποστολή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.