Από την Ειδομένη ως τον Πειραιά και από τα Τρίκαλα ως τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που αναζητούν διόδους διαφυγής για τη Βόρεια Ευρώπη.

Στην Ειδομένη όπου το πέρασμα ανοιγοκλείνει και οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο προς την ΠΓΔΜ, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως βρίσκονται περίπου 7.000 πρόσφυγες

Ο καταυλισμός έχει ασφυκτικά γεμίσει με τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ακόμη 1200 πρόσφυγες είναι στο Κιλκίς ενώ 2000 στα Διαβατά. 

Στην Αττική υπολογίζεται πως 5000 πρόσφυγες είναι στον Πειραιά, 3400 στο Ελληνικό, 1200 στο Σχιστό και περί τους 700 στον Ελαιώνα. Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες στη χώρα μας: 

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς αλλά και αυτούς που αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1046 άτομα.

Στα νησιά παραμένουν περί τις 6000 μετανάστες ενώ αυτές τις μέρες οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 22.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με τον αρμόδιο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να εκτιμά πως ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στο άμεσο μέλλον και ως τις 70.000. 

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο της Κομισιον για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Η χώρα μας αναμένεται να λάβει περί τα 500 εκατ. ευρώ ενώ όπως δήλωσε τη  Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα  η Επιτροπή βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.