Τους χειρότερους φόβους από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα εκφράζει σήμερα σύσσωμος ο γεμανικός Τύπος, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν νεκροί στην Ειδομένη και εγκαλώντας την Ευρώπη για τα προσφυγόπουλα που εξαθλιώνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς. 

Αφορμή τα σοβαρά επεισόδια και η επαπειλούμενη έκρηξη στην Ειδομένη, από πρόσφυγες και μετανάστες που καθοδηγούνται μόνο από το ένστικτο της επιβίωσης. 

Bild: Ευρώπη δεν ντρέπεσαι να βλέπεις αυτά τα παιδιά;

«Δεν ντρέπεσαι να βλέπεις αυτά τα παιδιά»είναι το ερώτημα που θέτει η Bild στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας τις σκληρές εικόνες με μωρά παιδιά στην εγκαλιά των μανάδων τους και άλλα να κλαίνε εξαιτίας της ταλαιπωρίας στο δρόμο για τα σύνορα των Σκοπίων.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί φωτορεπορτάζ από τη Λέσβο και το νεκροταφείο «αγνώστων» στο νησί. Κυριαρχουν πρόχειρα μνήματα με επιγραφές που συγκλονίζουν: «Άγνωστο βρέφος, ετών 1»

Η εφημερίδα σχολιάζει με καυστικό τρόπο την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόσφυγες ενώ αναφερόμενη στους πολιτικούς που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, σημειώνει:

Η κατάσταση δείχνει ότι αυτοί οι πολιτικοί δεν έχουν δικά τους παιδιά. Πόσες τέτοιες φωτογραφίες πρέπει να δείτε για να αντιληφθείτε την πραγματικότητα;

FAZ: Η Aθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων 

«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας «θλιβερές» τις εικόνες από τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

Και τονίζει:

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών.

SP: Θα γίνει αιματοκύλισμα άοπλων στην καρδιά της Ευρώπης;

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη.

«Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων» αναφέρει η SP.

Landeszeitung: «Αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί»

Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».