Την πεποίθηση ότι Αυστρία και Ελλάδα πρέπει να συννενοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μιας λύσης για το προσφυγικό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Βιέννη χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μήνες μία φρασεολογία εναντίον της Ελλάδας «που δεν είναι και η ωραιότερη στον κόσμο» και η ίδια δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε μέτρα «για να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αλλά για ανθρώπους, για το μέλλον χωρών και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ως προς την ίδια τη Διάσκεψη της Βιέννης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως , κάτι που παραβιάζει όλες τις συνθήκες της ΕΕ, και που ο ίδιος επισήμανε στον Αυστριακό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη έχουν την ψευδαίσθηση πως αν κλείσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα όπου θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αλλά θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, πως μπορεί μεν να υπάρξει κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση –και για να μην επέλθει αυτή, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα–, όμως οι πρόσφυγες δεν θα σκεφθούν όπως σκέπτονται κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη, πως δηλαδή εφόσον δεν μπορούν να περάσουν από την Ελλάδα θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αντίθετα οι πρόσφυγες θα σκεφθούν να βρουν άλλους δρόμους για να έλθουν στην Κεντρική Ευρώπη, προσέθεσε.

Ήδη σε συνέντευξή του την Κυριακή στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η Αυστρία ασκεί μία πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της ΕΕ, κάτι που του δημιουργεί ανησυχίες, διότι χρειάστηκε πολύς κόπος και πάθος για να οικοδομηθεί η ΕΕ και ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή να διαλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, είχε επισημάνει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων, ενώ είχε τονίσει πως η συζήτηση για τα σύνορα μπορεί με την πρώτη ματιά να είναι δικαίωμα κάποιου, ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ, αφορά την Ελλάδα και παραβιάζει ευρωπαϊκό δίκαιο και επιτέλους πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη δημοκρατία και στο δίκαιο και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, διότι τότε θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.