Χωρίς την Ελλάδα, έπειτα από άρνηση συμμετοχής της Αθήνας, πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι η δεύτερη σύνοδος των αρχηγών της Αστυνομίας των πέντε βαλκανικών χωρών -ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας- σε συνέχεια της συνόδου του Ζάγκρεπ που διεξήχθη στις 18 Φεβρουαρίου για το θέμα των συνόρων.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία την οποία είχε καταγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ως μονομερή και εξωθεσμική ενέργεια, της οποίας οι αποφάσεις παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαφής ήταν η άρνηση συμμετοχής της Ελλάδας από μία τέτοια συνάντηση, η οποία θα «νομιμοποιούσε» εμμέσως την προηγούμενη του Ζάγκρεπ.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μετά απ’ αυτή τη συνάντηση ΠΓΔΜ και Σερβία υιοθέτησαν αυστηρότερα μέτρα διέλευσης για σύρους και ιρακινούς πρόσφυγες, σε βαθμό που κάποιες μέρες ή να περνούν μερικές δεκάδες ή καθόλου, και έκλεισαν τα σύνορα σε Αφγανούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στην Ειδομένη από απελπισμένους πρόσφυγες και να δημιουργηθούν κινητά hot spots στο εθνικό οδικό δίκτυο.