current views are: 5

1 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:12

Νέα κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας για την απαγόρευση εισόδου στα σχολεία

Νέα γκρίνια στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη κυβέρνηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις κατά τις επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, αλλά και οι αποτεφρώσεις νεκρών.

Δημοσίευση 15:12’

Νέα γκρίνια στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη κυβέρνηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις κατά τις επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, αλλά και οι αποτεφρώσεις νεκρών.

Νέα γκρίνια στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη κυβέρνηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις κατά τις επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, τέτοια που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε σήμερα, αποφάσισε να επικοινωνήσει σχετικά με το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ανακοίνωση της ΔΙΣ εκφράζεται ομόφωνα η έντονη δυσφορία της για τις αντιδράσεις αυτές και σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα επιδώσει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν καθηγητές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε το “πράσινο φως” στον μητροπολίτη Γαβριήλ να επισκεφθεί σχολεία που βρίσκονται στην μητροπολιτική περιφέρειά του και να παρακολουθήσει τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Ο ίδιος ο μητροπολίτης σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε: «Λυπούμαι που εν έτει 2016, στην πατρίδα μας, οι κληρικοί, θεωρούνται απόβλητοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Λυπούμαι γιατί κάποιοι συνειδητά παραβλέπουν την τεράστια προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο έθνος μας, στη διάρκεια της ιστορικής του πορείας, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι».

Κόντρα για τα αποτεφρωτήρια νεκρών

Ένα από τα θέματα – αγκάθια στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι η δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΙΣ, με αφορμή τη δημοσίευση του νόμου 4368/2016, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κληρικοί της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένοι να τελούν θρησκευτική κηδεία σε όσους επιθυμούν να αποτεφρωθούν άσχετα εάν κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, υπογραμμίζει ότι «η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι : «Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές» και διευκρινίζεται «προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μη μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του ανακοινωθέντος της εκφράζει την επιθυμία να καταθέσει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση για τερματισμό του πολέμου που ξεριζώνει τόσο κόσμο.

Αναφορικά με τη δική της συμβολή στην ανακούφιση του ανθρώπινου αυτού πόνο σημειώνει ότι «το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν».

Ωστόσο, δηλώνει ότι «κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «Η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους.

Την έκκλησή της αυτή η Ιερά Σύνοδος τη συγκεκριμενοποιεί με σαφείς επιστολές προς τον κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επιπρόσθετα, εκφράζει τη βαθιά της λύπη «για την εκατόμβη των θυμάτων που ο πόλεμος και η προσφυγιά έχουν προκαλέσει και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων, αλλά και υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στο σύμπαντα κόσμο».


σχετικα αρθρα