Συνεχίζεται η ασφυξία στην Ειδομένη, την ώρα που η γειτονική χώρα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στην ουδέτερη ζώνη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ φτάνει σε σημείο να εκφράσει φόβους ακόμα και για συγκρούσεις μεταξύ γειτονικών κρατών λόγω του προσφυγικού.

Σήμερα, στον καταυλισμό της Ειδομένης περιμένουν περίπου 8.500 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, ακινητοποιημένα βρίσκονται και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ.

Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων, η γειτονική χώρα πρόκειται να λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Η κατάσταση τόσο στην ουδέτερη ζώνη, όσο και στον Δυτικό Βαλκανικό διάδρομο μυρίζει μπαρούτι και ήδη ορισμένοι άρχισαν να εξυφαίνουν ζοφερά σενάρια, σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt όπου εξέφρασε φόβους για τυχόν «συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι». Στην αναμέτρηση αυτή, «η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.», εξηγεί και προσθέτει:

Φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων...