Παρότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών δεν έχει καλά - καλά αρχίσει, η Τουρκία δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να προκαλέσει και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Φτάνει σε σημείο μάλιστα προκαλέσει ένταση ακόμα και με το Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την έλευση του αεροσκάφους της Γερμανίας υπουργού Άμυνας από το νησί της Μυτιλήνης και από κει να επιβιβαστεί στη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, το πλοίο Bohn.

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Αντίστοιχα προβλήματα προκάλεσε και χτες η Άγκυρας. Η Φον Ντερ Λάγιεν είχε ζητήσει να ανέβει στη ναυαρχίδα της δύναμης που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, το πλοίο υποστήριξης Bohn, και μέσω των νησιών του νοτιονατολικού Αιγαίου να περάσει στα τουρκικά παράλια για να δει την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα παραχώρησε τη διπλωματική άδεια που χρειαζόταν, ωστόσο η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει την αντίστοιχη άδεια.