Ακόμη μια νύχτα αναμονής, πέρασαν περίπου 7000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα

Από τη Δευτέρα τα συνορα παραμένουν κλειστά ενώ τη Δευτέρα πέρασαν μόλις 30 πρόσφυγες. Το πρωί της Τετάρτης τα σύνορα άνοιξαν αλλά η διέλευση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Υπολογίζεται πως μέχρι τις 10 το πρωί πέρασαν στην ουδέτερη ζώνη περίπου 170 πρόσφυγες

Μόνο στον καταυλισμό πάντως είναι 7000 πρόσφυγες και ακόμη 2000 στα γύρω χωράφια.

Την ίδια ώρα με καθυστέρηση πραγματοποιούνται τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών που βρίσκονται στην ΕιδομένηΟι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούσαν από το πρωί κλειστή τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ πριν από λίγη ώρα αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη από την άλλη πλευρά των συνόρων προκειμένου να ανοίξει η περίφραξη και να περάσουν τα τρένα.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφάλειας των Σκοπίων περιπολούν δίπλα στον φραχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια βίαιης εισόδου προσφύγων και μεταναστών.


 

Την ίδια ώρα στον Πειραιά τα πλοία το ένα μετά το άλλο φέρνουν πρόσφυγες από τα νησιά. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Σειρά έχει το  "blue star 2" με 187 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

Στο λιμάνι βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 3000 πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη.

Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.