Ως κάτι... εντελώς αναμενόμενο αφού όπως λένε ''τα νούμερα δεν βγαίνουν'' χαρακτηρίζουν οι κοινωνικοί φορείς τις νέες σχεδιαζόμενες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ προειδοποιούν με ισχυρές κινητοποιήσεις, ακόμα και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. 

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο καιρό είχε διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει νέες περικοπές στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τόσο για τις ήδη υπάρχουσες, όσο και για σε αυτές που εκδίδονται τώρα. 

Η νέα διάταξη θα αγγίξει ακόμα και τις συντάξεις των 1200 ευρώ (συνολικά κύρια και επικουρική), με το ποσοστό της περικοπής να κυμαίνεται από 5-12%, ανάλογα με τις οριστικές αποφάσεις των θεσμών. 

Υπάρχει δε το σενάριο και για πλαφόν συντάξης στα 1500 ευρώ, κάτι το οποίο αν τελικά εφαρμοστεί θα σημαίνει οριζόντια μείωση ακόμα και 45% για τους υψηλοσυνταξιούχους. 

Από την πλευρά τους οι φορείς χαρακτηρίζουν ''άδικη'' αν και τελικά... αναμενόμενη την πιθανότητα ακόμα μιας μείωσης στις συντάξεις και προαναγγέλλουν ισχυρές κινητοποιήσεις

«Το περιμέναμε, δεν βγαίνουν αλλιώς τα νούμερα» τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΠΟΣΕ - ΙΚΑ ΕΤΑΜ Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

«Μακάρι να έβγαινε ο λογαριασμός, αλλά τώρα το βλέπουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι δυνατόν να βγει και σχεδιάζουν καινούριες, άδικες μειώσεις στην πλάτη των ασφαλισμένων που έχουν δώσει τόσα χρόνια εισφορές αλλά και μάχες για ένα δίκαιο ασφαλιστικό» επισημαίνει.

Ο ίδιος μιλά στο newpost για ''δυναμικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από το σύνολο των φορέων, ακόμα και λίγο πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού».

«Νομίζω ότι κανείς δεν θα σταματά να αγωνίζεται για να το αλλάξει» καταλήγει.

Για 48ώρη απεργία μόλις κατατεθεί το ασφαλιστικό κάνει, επίσης, λόγο από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης. 

«Είδαμε τα δημοσιεύματα. Κανείς δεν πίστευε ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις, παρά τα όσα λέγονταν. Εμείς από την πλευρά μας, δεν θα αφήσουμε πλέον τίποτα να μας ισοπεδώσει, θα κατέβουμε δυναμικά στους δρόμους, συνεχίζουμε τους αγώνες μας και θεωρώ ότι θα δικαιωθούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μεγάλο συλλαλητήριο στις 9 του Μαρτίου, ενώ ήδη γίνεται ενημέρωση σε συλλόγους εργαζομένων για την επόμενη ημέρα.