Δραματικές συνθήκες διαβίωσης αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας αναμένοντας να μεταβούν στην Κεντρική Ευρώπη. Όλα αυτά την ώρα που στην Ειδομένη παραμένουν περίπου 10.000 άνθρωποι, στον απόηχο της δήλωσης του Γιάννη Μουζάλα ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για αρκετό καιρό ακόμα.

Μετά από τρεις ημέρες αποκλεισμού, σήμερα το πρωί άνοιξαν τα σύνορα των Σκοπίων, επιτρέποντας τη διέλευση σε μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες, ενώ όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχει η πληροφορία ότι τα σύνορα θα ανοίξουν εκ νέου μετά τα μεσάνυχτα. Όσοι μένουν πίσω, περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων για να εξασφαλίσουν ένα σάντουιτς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ είναι η έλλειψη φαγητού. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν και σήμερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενισχύοντας τις συνθήκες ασφυξίας στη χώρα μας.

Τα σύνορα άνοιξαν ξανά όμως οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο για μια ακόμη ημέρα, και συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους. Εξάλλου χθες η ΠΓΔΜ, από κοινού με άλλες βαλκανικές χώρες αλλά και την Αυστρία αποφάσισαν πιο αυστηρά μέτρα.

Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα κατά τους ελέγχους καθώς σε δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα η ημερομηνία γέννησης των κατόχων δεν είναι η ορθή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος έχουν αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές στην περιοχή, οι οποίοι όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά προβλήματα.

Το βασικότερο είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

Αντιμέτωποι μ' αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δαπανούν καθημερινά 50.000 ευρώ, για γεύματα «που είναι κυρίως ξηρά τροφή», σύμφωνα με την Βίκυ Μαρκολέφα από τους ΓΧΣ.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 βρίσκονται στον προσωρινό καταυλισμό και άλλοι κοντά 3.000 στη γύρω περιοχή και σε χωράφια.

Δραματική η κατάσταση σε Πειραιά και Πλατεία Βικτώριας

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζουν να φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά νέα καραβάνια προσφύγων, και την ώρα που σε Ελληνικό, πλατεία Βικτωρίας αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί, ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη χώρα μας στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι στον Πειραιά, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά από τη Συρία, στοιβάζονται με σκουπίδια, ακαθαρσίες και κάδους απορριμμάτων. Τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στον πρόχειρο καταυλισμό του Πειραιά, ζωγραφίζουν και παίζουν με αυτοσχέδιες μπάλες, ενώ περιμένουν τον επόμενο εθελοντή, την επόμενη ΜΚΟ, την επόμενη δράση του κράτους για το κολατσιό της ημέρας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πλατεία Βικτώριας, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι στους χώρους της.

Δραματικές είναι οι εικόνες με μετανάστες που κοιμούνται στα πλακάκια. Αχτίδα αισιοδοξίας μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου που συρρέει μαζικά και συνδράμει τους ανθρώπους με τρόφιμα και ρούχα.

Την ίδια στιγμή, σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το καθεστώς διατίμησης σε 9 είδη τροφίμων οποία πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα−Θεσσαλονίκη−Εύζωνοι όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.

Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:

1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά

2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά

3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ

5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ

6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00

7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20

8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ

9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

Οι χώροι − σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:

α) Κυλικεία

β) Αναψυκτήρια

γ) Καφέ − Καφέ μπαρ

δ) Ταχυφαγεία

ε) Μίνι μάρκετ

στ Περίπτερα

ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)

η) Λοιπά σημεία πώλησης