Ιδιαίτερα θετικά σχόλια επεφύλασσε το πρακτορείο Reuters για την υποδοχή των ελλήνων πολιτών στους πρόσφυγες.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου από τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες περιγράφεται η ανταπόκριση των κατοίκων στο δράμα αυτών των ανθρώπων όπως επίσης και οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν.

Τρία παιδιά από τη Συρία ακολουθούν την Κωνσταντίνα Τσουκλίδου, την ώρα που εκείνη μοιράζει παιχνίδια και φαγητό στους πρόσφυγες αναφέρει το Reuters.  «Δεν έχω εισόδημα, αλλά έχω παιδί», λέει πριν δώσει ένα ακόμη μπαλόνι σε ένα πιτσιρίκι μπροστά της, την ώρα που η αδερφή της μοιράζει γάλα. Η 50χρονη γυναίκα είναι μία από τους χιλιάδες Έλληνες που διαθέτουν το χρόνο τους βοηθώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, γράφει το Reuters, παρότι οι ίδιοι είναι «χτυπημένοι» από τη λιτότητα, όπως τονίζει στον τίτλο του δημοσιεύματος. Αλώστε και η ίδια η κ. Τσουκλίδου είναι μία από τους πολλούς ανέργους της Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ανησυχώ για το τι θα συμβεί αν συνεχίσουν να έρχονται άνθρωποι και τα σύνορα παραμείνουν κλειστά», παραδέχεται ο Κυριάκος Σαραντίδης, ένας 65χρονος που μαγειρεύει για τους πρόσφυγες, σε ένα βαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην πλατεία Βικτωρίας, Έλληνες εμφανίζονται με σακούλες που έχουν τρόφιμα, φρούτα και φάρμακα, έχοντας δει στην τηλεόραση τις εικόνες οικογενειών που κοιμούνται στο έδαφος ή σε χαρτόκουτα, σημειώνει το Reuters. Ανάμεσά τους, η Ελευθερία Μπαλτατζή, μία 73χρονη συνταξιούχος. «Έφτιαξα σάντουιτς. Έχουμε και εμείς ανθρώπους που πεινούν και χρειάζονται βοήθεια, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη», εξηγεί η ηλικιωμένη.