Σε έναν απέραντο καταυλισμό τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα, με τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα να είναι πιο ορατός από ποτέ. Την ώρα μάλιστα που ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι θα εγκλωβιστούν 70.000 άτομα για διάστημα έως τρία χρόνια, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.

Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς ο ρυθμός με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργός. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ περίπου 500 πρόσφυγες, ενώ αυτή την ώρα η διέλευσή τους πραγματοποιείται με το «σταγονόμετρο». Μάλιστα, οι πρόσφυγες σήμερα το πρωί προχώρησαν σε νέα κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν και πάλι σε κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης. 

Αυτή τη στιγμή, στην Ειδομένη συνωστίζονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες, το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό φιλοξενώντας περίπου 3.000 ανθρώπους, ενώ στην πλατεία Βικτωρίας έχουν βρει καταφύγιο μετανάστες από το Αφγανιστάν. Στο Σχιστό βρίσκονται τουλάχιστον 1.400 πρόσφυγες, στον Ελαιώνα περίπου 2.000, στα Διαβατά φιλοξενούνται πάνω από 2.000 πρόσφυγες, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στα νησιά του Αιγαίου, όπου έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες και μετανάστες

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναζητά νέους χώρους για να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστετικής Πολιτικής οι χώροι αυτοί θα είναι για προσωρινή φιλοξενία, ενώ εκτιμά πως οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν. 

Δραματικές εκτιμήσεις Μουζάλα

Μια δήλωση - «βόμβα» έκανε χθες ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα θα ζει υπό το καθεστώς της προσφυγικής πίεσης για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, υπολογίζοντας, κεκλεισμένων των θυρών, ότι στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες

«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι, όπως ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός «ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».

Άθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες

Κάθε ημέρα που περνά, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται, με τις υποδομές ωστόσο στη χώρα να είναι πλέον ανεπαρκείς.

Σε κατάσταση απελπισίας, πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν αρχίσει να χτυπούν πόρτες προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό και νερό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται με δυσκολία, καθώς είναι εξαγριωμένοι και ταλαιπωρημένοι. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων κατά μήκος της εθνικής οδού, καθώς δεν λείπουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος τους.