Στην Αθήνα καταφτάνει απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με σκοπό τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, μαζί με άλλον ένα υψηλό αξιωματούχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον γερμανό τακτικό διοικητή της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMG2) υποναύαρχο Γιοργκ Κλάιν και τον διευθυντή του Επιτελείου του Νατοϊκού Στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας -στο οποίο υπάγεται η SNMG2-, ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζο Λάτσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκονται στην Άγκυρα, και αύριο θα έχουν επαφές με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο.

Χθες, το Βερολίνο τόνισε ότι η αποστολή θα έχει την εντολή της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της εγκληματικής δραστηριότητας των διακινητών και πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία στηρίζουν ενεργά τη διαδικασία και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποστολή επί της αρχής της.

Στον απόηχο δημοσιεύματος του Γαλλικού Πρακτορείου, που επικαλούμενο δύο διπλωμάτες μετέδωσε ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα γιατί η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας επισήμανε ότι ο γερμανός διοικητής της αποστολής μετέβη στην Άγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Παράλληλα, σε διάψευση των ισχυρισμών πως η επιχείρηση καθυστερεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας προχώρησε την Τετάρτη και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, απορρίπτοντάς τους ως κατασκευασμένους και μη ρεαλιστικούς.

«Η Τουρκία υπήρξε ο πρωτεργάτης αυτής της πρότασης. Το να προσποιείται κανείς ότι αντιτίθεται στην ίδια της την ιδέα δεν είναι ούτε λογικό ούτε έχει ειρμό», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία εμποδίζει (αυτή την αποστολή) είναι παράλογοι, μη ρεαλιστικοί και κατασκευασμένοι», επέμεινε.