Όλο και πιο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δυνατή βροχή χθες το βράδυ όξυνε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. 

Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί σήμερα, λίγες ώρες μετά την χθεσινή βροχή η Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να μαζέψουν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους που βούλιαξαν μέσα στην καταιγίδα.

Χθες το βράδυ από τα σύνορα πέρασαν μόλις 320 πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, δεν είχαν καν σκηνή να προστατευθούν και βρήκαν καταφύγιο από την δυνατή βροχή ακόμα και κάτω από τα δέντρα. 

Σήμερα το μόνο που θυμίζει τη χθεσινή βροχή είναι οι ατελείωτες λακούβες λάσπης, στις οποίες, τώρα, παίζουν τα παιδιά. 

Ο ήλιος γέμισε ξανά την Πλατεία Βικτωρίας - ''Να τελειώνουμε με αυτό το αίσχος'' λέει ο Καμίνης 

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας, καθώς λόγω της βροχής χθες βράδυ, οι άνθρωποι προσπάθησαν να προστατευθούν με τον οποιοδήποτε τρόπο, καταλαμβάνοντας ακόμα και εισόδους παρακείμενων πολυκατοικιών. 

Σήμερα το πρωί η πλατεία γέμισε και πάλι, με ακόμα περισσότερους μετανάστες να έρχονται για να βρουν καταφύγιο μέχρι να πάρουν το δρόμο για την Ειδομένη. 

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι ο αυτοσχέδιος καταυλισμός που δημιουργήθηκε και πάλι εδώ και λίγες μέρες στην πλατεία Βικτωρίας είναι ένα αίσχος που πρέπει να εκλείψει και επισήμανε ότι μόνο εφόσον του εγγυηθεί η κυβέρνηση πως θα αδειάσει, θα προτείνει νέους χώρους φιλοξενίας.

«Για να δώσουμε χώρο ως δήμος Αθηναίων για τους πρόσφυγες πρέπει να αδειάσει η πλατεία Βικτωρίας. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το αίσχος. Να υπάρξει δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα φύγουν από εκεί οι πρόσφυγες και θα διαθέσουμε άλλο χώρο. Δεν μπορεί να γίνει καταυλισμός η πλατεία Βικτωρίας», είπε ο κ. Καμίνης.

Βουλιάζει και ο Πειραιάς - Αθρόα η προσέλευση εθελοντών

Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, με τον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ να έχει πλημμυρίσει από άνδρες, γυναίκες και παιδιά. 

Παράλληλα, το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη"μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό "blue star 2" που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Και σήμερα στο λιμάνι έχουν σπεύσει εκατοντάδες εθελοντές και ΜΚΟ προκειμένου να συνδράμουν τους πρόσφυγες με νερό, φαγητό και είδη προσωπικής υγιεινής.

Είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτή την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ. Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.

Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως 12 Μαΐου για καταγραφή των μεταναστών​

Την ίδια ώρα προθεσμία μέχρι τις 12 Μαΐου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες αναμένεται να δώσει στη χώρα μας η Ευρώπη όπως είπε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχου. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι "η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα".