current views are: 9

4 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:10

Νέα πρόκληση Κουρτς: Αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια και εγκαλεί την Ελλάδα

Την υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει με ευρωπαϊκή βοήθεια τα σύνορά της τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκθείαζοντας, την ίδια στιγμή, τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. 
 
 

Δημοσίευση 15:10’

Την υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει με ευρωπαϊκή βοήθεια τα σύνορά της τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκθείαζοντας, την ίδια στιγμή, τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. 
 
 

Την υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει με ευρωπαϊκή βοήθεια τα σύνορά της τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκθείαζοντας, την ίδια στιγμή, τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, την οποία μάλιστα αποκαλεί ”Μακεδονία”. 
 
Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων: 

Η Μακεδονία κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση των συνόρων της με την Ελλάδα, με σκοπό τη ρύθμιση της εισόδου των μεταναστών, και εμείς εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτές τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την μακεδονική κυβέρνηση σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Για το λόγο αυτό η Αυστρία έστειλε 20 αστυνομικούς, ενώ το αυστριακό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες να στείλει και αυτό βοήθεια. 

Σχετικά με την αντιπαράθεση Ελλάδας-Αυστρίας, ο κ. Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία έχει καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση, με ευρωπαϊκή βοήθεια, να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, από τα οποία πέρασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σημείωσε ότι το έργο των χωρών όπου οι πρόσφυγες ζητούν άσυλο και διεθνή προστασία είναι πολύ πιο δύσκολο από το έργο των χωρών διέλευσης.

«Πέρυσι η Αυστρία δέχθηκε 90.000 αιτήματα ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι κατά κεφαλήν είμαστε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αιτήματα ασύλου, μετά τη Σουηδία. Ξεπερνάμε ακόμα και τη Γερμανία. Είμαστε ταυτόχρονα και χώρα προορισμού και χώρα διέλευσης. Και, πιστέψτε με, είναι πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για μία χώρα όταν αποτελεί τελικό προορισμό των μεταναστών», ανέφερε ο κ. Κουρτς.

«Εγώ δεν είμαι μόνο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αλλά και υπουργός Ενσωμάτωσης και ξέρω τι λέω. Η ενσωμάτωση όλων όσοι ζήτησαν άσυλο την περασμένη χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλη την αυστριακή κυβέρνηση. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μαθήματα γερμανικών, να τους ενημερώσουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες και να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να μπουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας, ώστε να εγκριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει» πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η πρόκληση του Κουρτς: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το προσφυγικό για να αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστρίας, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ τονίζει ότι ”την Ελλάδα ασφαλώς και την ενδιαφέρουν οι εικόνες από τους πρόσφυγες, που παράγονται στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, για να μπορεί αυτή να αυξάνει την πίεση προς την Ευρώπη, ώστε να συνεχίζεται η ανοικτή προώθηση προσφύγων”. 

Σε προδημοσίευση αποκλειστικής συνέντευξης του που θα μεταδοθεί απόψε από το αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο “Σέρβους” του Σάλτσμπουργκ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σημειώνει πως θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη η υποστήριξη των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ασκείται πίεση στην Ελλάδα για να αποδεχθεί αυτή τη βοήθεια για τη διαμονή των προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αυστρία είναι πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, τονίζει πως «αυτό θα ήταν ο απόλυτα λάθος δρόμος, γιατί εάν το κάνουμε θα συνεχίσουμε την πολιτική του περασμένου χρόνου, και θα έλθουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι και η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ».

Κατά την άποψή του, με την ανοιχτή προώθηση προσφύγων προς Βορρά, προκλήθηκε μία παράλογη κατάσταση που οδηγεί ανθρώπους στην Ελλάδα, από μία χώρα-μέλος της ΕΕ, να θέλουν να περάσουν στη χώρα-μη μέλος της ΕΕ, την ΠΓΔΜ, και μερικοί να είναι μάλιστα πρόθυμοι να επιτεθούν εναντίον της αστυνομίας για να ανοίξουν τον δρόμο για την ΠΓΔΜ, γεγονός που, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αποδεικνύει ότι εδώ καλλιεργήθηκαν ελπίδες από Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίες δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, οι βαλκανικές χώρες είναι μόνο χώρες διέλευσης, ωστόσο τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταματήσουν τους πρόσφυγες, και αυτό είναι ουσιαστικά πιο δύσκολο, ουσιαστικά πιο δυσάρεστο για αυτά τα κράτη, και ως εκ τούτου πρέπει να είναι κανείς ευγνώμων προς όλους που παρέχουν υποστήριξη.

Ο ίδιος ελπίζει πως το προσφυγικό κύμα δεν θα φτάσει έως τα αυστριακά σύνορα και δεν θα συμβούν παρόμοιες καταστάσεις στα αυστριακά σύνορα, ωστόσο, προσθέτει, από καθαρά θεωρητική άποψη είναι φυσικά δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εάν πάλι, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν κατορθωθεί να σταματήσουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, εάν έλθουν μέχρι την Αυστρία και τα σύνορά της, και φτάσει το ανώτερο όριο, δηλαδή η Αυστρία δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους ανθρώπους, τότε θα δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στα αυστριακά σύνορα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως, εάν κλειστεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο ίδιος αναμένει από την ευρωπαϊκή πολιτική να δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να περιοριστεί η προσφυγική ροή, διότι είναι υποκριτικό από τη μία μεριά να λέει κάποιος πως είναι ανοικτός και ότι θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν, και από την άλλη πλευρά να πληρώνει την Τουρκία για να τους σταματάει και να μην τους αφήνει να φεύγουν για την Ευρώπη.


σχετικα αρθρα