Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης των αξιωματούχων του συμφώνου Γεργκ Κλάιν και Τζόρτζιο Λάτσιο, με τους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι συνομιλίες του Γερμανού τακτικού διοικητή της SNMG2 υποναυάρχου Γεργκ Κλάιν και του διευθυντή του επιτελείου του νατοϊκού στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας -στο οποίο υπάγεται η SNMG2- Ιταλού υποναυάρχου Τζόρτζιο Λάτσιο με τους Έλληνες επιτελείς διεξήχθησαν σε άριστο κλίμα, όπως ανέφεραν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι Έλληνες επιτελείς του ΓΕΕΘΑ του ΓΕΝ και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για τη ροή των προσφύγων -τα σημεία εκκίνησής τους και τον αριθμό τους.

Οι δύο νατοϊκοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Μπόρις Ναντ αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες του πεδίου δράσης της αποστολής του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες στην περιοχή του Αιγαίου λέγοντας είναι μια «πολύ περίπλοκη θαλάσσια περιοχή, μια πολύ ευαίσθητη περιοχή».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η προετοιμασία της επιχείρησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.