Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να μένουν εγκλωβισμένοι στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί, αναμένοντας το θαύμα.

Αυτή τη στιγμή στον χώρο υπάρχουν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Ο καταυλισμός χωράει μόλις 2.000 ανθρώπους, και οι υπόλοιποι έχουν αναγκαστεί να στήσουν τις σκηνές τους στα γύρω χωράφια.

Οι εικόνες τραγικές. Παιδιά μαζεύουν ξύλα για να ζεσταθούν, μητέρες με τα μωρά τους αγκαλιά δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Άνθρωποι απλώνουν τα ρούχα τους όπου μπορούν για να τα στεγνώσουν... Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς.

Την ίδια ώρα τεράστιες ουρές σχηματίζονται από πρόσφυγες που θέλουν να θεωρήσουν τα χαρτιά τους, ώστε όταν ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα να είναι από τους πρώτους που θα περάσουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται εξόχως δύσκολο… Σήμερα πέρασαν μόλις 84 πρόσφυγες προς την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά τους, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS από την Ειδομένη και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Η εικόνα στην περιοχή μάλιστα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι κατάσταση στους χώρους του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε παραγκούπολη.