Σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στον Πειραιά και συγκεκριμένα για την αποσυμφόρηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, εν όψει του εορταστικού τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, σε επαγρύπνηση βρίσκεται όλο το 24ωρο το Συντονιστικό Κέντρο Προσφυγικής Κρίσης που συστάθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σχεδιάζοντας παράλληλα όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τη θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης στο λιμάνι, λόγω του επικείμενου τριημέρου, αλλά και της «πασχαλινής» περιόδου που ακολουθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις προσεχείς ημέρες θα ενταθούν οι προσπάθειες και ο συντονισμός, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν επηρεάζεται καθόλου ο τομέας της κρουαζιέρας, μιας και είναι «ανέπαφο» αυτό το κομμάτι με το άτυπο hotspot που έχει «στηθεί» στον Πειραιά, τη στιγμή που από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η αποσυμφόρηση.

Φεύγουν προς τις δομές

Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωϊνή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία το blue star 1 και το καταμαράν tera jet με 975 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο.

Επίσης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

Από τον Πειραιά έφυγαν ήδη οι πρώτοι 1000 με πούλμαν προς τις δομές φιλοξενίας και ο σχεδιασμός σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, είναι γίνει μια προσπάθεια για ελεγχόμενη ροή από τα νησιά στον Πειραιά και από εκεί προς τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο αυξάνονται οι «αφίξεις» στο λιμάνι, τόσο θα αυξάνεται η ροή προς τις δομές με τα πούλμαν.

Το πρωί, πάντως, με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ενώ σήμερα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επιπλέον, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου, προωθείται άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η  πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης.

Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.