Τα Σκόπια φαίνεται πως αυξάνουν ακόμα περισσότερο την πίεση προς την Ελλάδα, και πλέον βάζουν νέους περιορισμούς στους πρόσφυγες που θα δέχονται από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην Ειδομένη να είναι τόσο ασφυκτική που στήθηκε ακόμη ένας πρόχειρος καταυλισμός.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, στην περιοχή βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται ελληνικές αστυνομικές πηγές, οι αρχές της ΠΓΔΜ πλέον θα δέχονται ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Για παράδειγμα, ένας πρόσφυγας από το Χαλέπι – που βρίσκεται υπό πολιορκία- θα μπορεί να περνάει την ουδέτερη ζώνη,  ενώ κάποιος από τη Δαμασκό ή τη Βαγδάτη όχι.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ροές των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα τους.

Η διέλευση των προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει ήδη μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Κάποιες ημέρες, μάλιστα, δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος τα σύνορα, ενώ από τις 6 του πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής διέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 240 άτομα, από τα συνολικά 13.000 άτομα που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Όλα αυτά την ώρα που οι συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στην ουδέτερη ζώνη είναι τραγικές. Μετά από το SOS που εξέπεμπαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», προωθείται μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου.

Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.

Είναι τόσο ασφυκτική η κατάσταση στην Ειδομένη, που σήμερα στήθηκε νέος πρόχειρος καταυλισμός ανάμεσα στα κτίρια, στην πλατφόρμα και στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών στην Ειδομένη είναι άθλιες, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, στην ηπειρωτική χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας ανέρχεται σε 16.530 θέσεις.