Άρχισαν σήμερα οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως οι ναυτικές δυνάμεις θα επιχειρούν τόσο στα ελληνικά, όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι η Συμμαχία επεκτείνει την αποστολή της στο Αιγαίο με σκοπό να περιορίσει τις τεράστιες ροές μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι θα υπάρξει επίσης στενότερη συνεργασία με την συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία θα επιχειρεί πλέον σε ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα. Ακόμη, τόνισε ότι περισσότερα πλοία θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και ότι το ΝΑΤΟ κάνει σχέδια για το πώς θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία του με την Frontex στο Αιγαίο.

Χθες, το υπουργείο Άμυνας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο θα αποπλεύσει την ερχόμενη εβδομάδα από την Τουλόν (νότια Γαλλία) για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη σχετικά με το πλοίο που θα αναλάβει αυτή την αποστολή ούτε για την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής του.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επέκταση των επιχειρήσεων και σε εθνικά χωρικά ύδατα.

Αποστολή της νατοϊκής δύναμης, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, είναι να προσφέρει βοήθεια στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πάταξη των διακινητών ανθρώπων και των εγκληματικών οργανώσεων που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν στη διόγκωση της προσφυγικής κρίσης.

Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει επίσης συμφωνήσει με τη Frontex σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις της Frontex, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας να αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Την εξέλιξη αυτή, χαιρέτισαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.