Όλο και πιο δύσκολη φαίνεται πως γίνεται η κατάσταση στην χώρα μας με τους πρόσφυγες, με όλο και περισσότερους να εγκλωβίζονται στην Ειδομένη, αλλά και με εκατοντάδες να προσέρχονται στον Πειραιά, την ώρα που σε λίγες ώρες η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της χώρας σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση.  

Σύμφωνα, δε, με σημερινά στοιχεία, μέχρι αυτή την στιγμή στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν 36.419 καταγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. 

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, στην παρούσα φάση στην Ειδομένη βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες σε χωράφια, με την περιοχή να ''ασφυκτιά'' κυριολεκτικά. 

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως "καινούργια κατάσταση", "το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία".

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες "και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση".

Επανέλαβε ότι "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μέγαλο αριθμό", προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές", όπως μετ΄επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.

"Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα" είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα "δούμε την διανομή τους", επισημαίνοντας οτι "στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα".

Άδεια η Πλατεία Βικτωρίας

Εν τω μεταξύ, στην απομάκρυνση όλων των προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί εδώ και εβδομάδες στην πλατεία Βικτωρίας, προχώρησαν οι εμπλεκόμενες αρχές το βράδυ του Σαββάτου.

Στο σημείο πήγαν λεωφορεία και με σύμφωνη γνώμη των μεταναστών και των προσφύγων μεταφέρθηκαν στα κέντρα φιλοξενείας σε Σχιστό και Ελληνικό.

Αβραμόπουλος στο ''Βήμα'' :  Καθοριστική η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή με άρθρό του στο ''Βήμα'' ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε την κρισιμότητα της συνόδου Κορυφής:

Η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική για τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Η προσφυγική κρίση μάς επηρεάζει όλους και όλοι μας πρέπει να δράσουμε. Πρέπει όχι μόνο να ελέγξουμε τις ροές, αλλά και να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική ανταπόκριση της Ευρώπης και τη συνολική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων και την πλήρη εφαρμογή τους.

Συνεπάγεται δε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να επιστρέψουμε στον ενιαίο, εσωτερικό χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς σύνορα, στην αποκατάσταση δηλαδή της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν.

Και σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:45 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 571 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα με 157 άτομα.

Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" με 229 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Συνολικά, φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά όπου από σήμερα θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

Νέα hotspots για τους πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή η συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό ανακοίνωσε την Παρασκευή την δημιουργία ακόμα 10 σημείων για καταγραφή και παραμονή των μεταναστών. 

Τα συγκεκριμένα αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

    1.    Λέσβος (Μόρια)
        Λειτουργούν δύο σταθμοί καταγραφής. Ολοκλήρωση κατασκευής του 3ου σταθμού. (Αναμονή εξοπλισμού από Υπ. Πρώτης Υποδοχής και στελέχωσης από ΕΛΑΣ και FRONTEX). Συνεχίζεται η κατασκευή του 4ου σταθμού. 

    2.    Λέρος (Λέπιδα)
         Λειτουργικότητα 100% 

    3.    Χίος (Πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, Περιοχή Χαλκιός)
         Λειτουργικότητα 100%

    4.    Σάμος (ΑΚ 891 Πρώην ΠΒ)
        Λειτουργεί σταθμός καταγραφής στο χώρο του ΚΕΠΥ. Έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση οικίσκων στο 1ο και 2ο πλατό. 

    5.     Κως (Στρδο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΖΑΡΗ)
        Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών. Το σχέδιο προβλέπει 100 οικίσκους διαμονής, 21 οικίσκους διοίκησης και 6 οικίσκους WC.

    6.    Περιοχή Σχιστού Αττικής (Στρδο ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ)
        Λειτουργικότητα 100%. 

    7.    Περιοχή Διαβατών Θεσσαλονίκης (Στρδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ)    
        Το Κέντρο λειτουργεί. Συνεχίζονται οι εργασίες της Β’ φάσης. 

    8.    Ελαιώνας
        Έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες από 08/02/16. Έχει καθαριστεί το κεντρικό πλάτωμα. 

    9.    Κιλκίς (Διάδρομος Νέας Καβάλας)
        Τοποθέτηση 557 σκηνών 6-8 ατόμων και 2 RUB HALL της Ύπατης Αρμοστείας. Εκτέλεση εργασιών βελτίωσης υποδομών.

    10.    Χέρσο Κιλκίς (Στρδο ΜΑΖΑΡΑΚΗ)
         Τοποθέτηση 510 σκηνών 6-8 ατόμων και 3 RUB HALL της Ύπατης Αρμοστείας. Εργασίες εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής πείφραξης.