«Να ανοίξουν τα σύνορα», αυτό είναι το μόνο που ζητάνε από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που συνεχίζουν να φτάνουν στην περιοχή παρότι τα σύνορα και σήμερα είναι κλειστά, με αβέβαιο το μέλλον καθώς κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Αν και ελάχιστοι είναι πληροφορημένοι για το τι διακυβεύεται στις Βρυξέλλες, αδιαφορούν για την πολιτική στο θέμα του προσφυγικού και ζητούν να αρθεί αυτό που τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους: το κλείσιμο των συνόρων.

Από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε Ιρακινούς από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις- υπολογίζονται σε 400 ημερησίως- καθώς όλοι, βλέποντας να "σφίγγει" η στρόφιγγα από την ΠΓΔΜ, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή. Και όλοι ελπίζουν. Ακόμα και μερικές δεκάδες Αφγανοί που πιστεύουν ότι, παρά την απαγόρευση, θα μπορέσουν να περάσουν.

Γνωρίζοντας πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή, προετοιμάζουν πρόχειρα καταλύματα για πολυήμερη διαμονή.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για προσωρινή στέγαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν ένα ακόμα σημείο στον καταυλισμό με σκηνές και τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, θα τοποθετηθούν άλλες 4 μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία αλλά θα χρειαστούν και άλλες χημικές τουαλέτες αφού οι συνολικά 180 που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν. «Ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2500 ανθρώπους και τώρα έχει γιγαντωθεί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εικόνες από την περιοχή σοκάρουν καθημερινά, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στερούμενοι βασικών αγαθών, δίνοντας αγώνα για την επιβίωσή τους. Χθες, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alphaδύο οικογένειες προσφύγων ήρθαν στα χέρια για ένα φρούτο και ένα μπουκάλι νερό.

Στο μεταξύ σήμερα ένα αγοράκι χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αγοράκι 8-10 ετών και χτυπήθηκε πιθανόν ενώ βρισκόταν πάνω σε κάποιο ακινητοποιημένο βαγόνι στη σιδηροδρομική γραμμή. Ωστόσο, το παιδάκι ακούμπησε σε καλώδια, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ρεύμα και να πέσει στο έδαφος, ενώ φέρεται να έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Μέχρι τώρα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν 36.419 καταγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.