Την ελπίδα τους να σβήνει βλέπουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, έχοντας από τη μια πλευρά την απαγόρευση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Βόρεια Ευρώπη και από την άλλη τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή να τους βυθίζουν ακόμα περισσότερο στην απογοήτευση.

Η χθεσινή βροχή και το κρύο μετέτρεψε για μια ακόμα φορά την περιοχή σε ένα απέραντο λασπότοπο, με τις σκηνές που έχουν στηθεί να μοιάζουν ακυβέρνητα πλοία και τους ανθρώπους να τρέχουν και να προσπαθούν να βρουν ένα καταφύγιο για όσο θα διαρκούσε η νεροποντή. 

Όπως τονίζει στο newpost η συνεργάτις των γιατρών χωρίς Σύνορα στην περιοχή Κονστάνς Τεισέν ''σήμερα πραγματικά όλοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Έβρεχε όλη την νύχτα και τώρα η περιοχή είναι μέσα στη λάσπη''.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην περιοχή υπάρχουν γύρω στα 13.000 άτομα, την ώρα που πάνω από 36.000 βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Tην  ίδια στιγμή, κλειστή παραμένει από χθες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να μην έχει περάσει κανένας πρόσφυγας, παρά τις κακές συνθήκες που επικρατούν.
 
Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το μεταναστευτικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι ''πρόκειται για πρόσκαιρες ρυθμίσεις της Τροχαίας''. 
 

Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερο τα παιδιά, τα οποία αποτελούν, σύμφωνα με την αναφορά των Γιατρών χωρίς σύνορα, το 25% των ανθρώπων που διαβιούν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από ασθένειες και διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία. 

Χθες μάλιστα, στην παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Κιλκίς ο 12χρονος Σύρος πρόσφυγας που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, το αγόρι μαζί με άλλα δύο παιδιά έπαιζαν σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα.

Ωστόσο, μόνο ο 12χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του. καθώς ακούμπησε σε καλώδια, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ρεύμα και να πέσει στο έδαφος, και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε, σήμερα, στον ΑΝΤ1 ότι αναμένονται στην περιοχή κινητές παιδιατρικές μονάδες, σε μια προσπάθεια να συνδράμει η πολιτεία στα προβλήματα των παιδιών. 

Και σήμερα θα βουλιάξει ο Πειραιάς από πρόσφυγες

 Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα στις 8 το πρωί κατέπλευσε το blue star 1 με 795 άτομα. Το πλοίο παρέλαβε 492 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 303 από τη Χίο.

 Στις 10:20 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας 313 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Περίπου στις μία το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" που μεταφέρει 222 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά μετά από πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

Υπό δημιουργία 15 νέοι χώροι φιλοξενίας 

Δεκαπέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται  σε φάση ανάπτυξης σε όλη την χώρα. Τα κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 20.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Περιοχή    - Χωρητικότητα
Μαλακάσα- 4.000
Αγ. Ανδρέας- 500
Ελαιώνας Β – 700
Δράμα – 800
Θερμοπύλες Β – 400
Ήπειρος 4 σημεία – 2000
Θεσσαλία 4 σημεία- 2000
Λιτόχωρο – 4000

Σύνολο 17.400