Χωρίς τέλος το δράμα που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης, και πέρα από όλα τα άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κακό καιρό. Η δυνατή βροχή, που έπεσε χθες, μετέτρεψε την περιοχή σε ένα απέραντο λασπότοπο, με παιδιά και μεγάλους να προσπαθούν να προστατευτούν με υποτυπώδη αδιάβροχα, με τις σκηνές και τα ρούχα τους να έχουν γίνει μούσκεμα. Εικόνες θλίψης που αποτυπώνονται στα μάτια μικρών παιδιών. Πολλά απ’ αυτά είναι άρρωστα και μένουν νηστικά για πολλές ώρες, μέσα στο κρύο. Έχουν για πάρκο και κρεβάτι χαρτόκουτα από τρόφιμα και άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή εκτιμάται ότι μέσα στον καταυλισμό και τα γύρω χωράφια βρίσκονται περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. Το τελευταίο 24ωρο δεν πέρασε ούτε ένας στην ΠΓΔΜ για να συνεχίσει προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, και άγνωστο παραμένει το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η διέλευση των προσφύγων.

Με το πρώτο φως της ημέρας, κουβέρτες και ρούχα απλώθηκαν στον ήλιο και πρόχειρα αναχώματα για να συγκρατήσουν τα νερά σε μια επερχόμενη βροχή, άρχισαν να σκάβονται περιμετρικά των σκηνών.

Ταλαιπωρημένοι και με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, οι πρόσφυγες ξεκίνησαν την μέρα τους φτιάχνοντας το αγαπημένο τους τσάι σε αυτοσχέδιες εστίες, χρησιμοποιώντας τενεκέδες από κονσέρβες για να βράσουν το νερό.'

Λίγο μετά στήθηκαν και πάλι ατελείωτες ουρές για ένα σάντουιτς, που θα μοίραζε η οργάνωση Praksis.

Ο χάρτης των εγκλωβισμένων στη χώρα

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης συνολικά στη χώρα βρίσκονται τουλάχιστον 34.183 πρόσφυγες.

Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη. Εντός του camp στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.

Έκκληση από Ερυθρό Σταυρό για αναπηρικά καρότσια

Στο μεταξύ, επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως σημειώνεται, δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αναπηρικά καρότσια θα χρησιμοποιηθούν στις ιατρικές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους προσωρινής παραμονής για να εξυπηρετήσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 πμ έως τις 2.30 μμ. στα τηλέφωνα 2310 531533-6.

Υπό δημιουργία 15 νέοι χώροι φιλοξενίας 

Δεκαπέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται  σε φάση ανάπτυξης σε όλη την χώρα. Τα κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 20.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Περιοχή  - Χωρητικότητα
Μαλακάσα- 4.000
Αγ. Ανδρέας- 500
Ελαιώνας Β – 700
Δράμα – 800
Θερμοπύλες Β – 400
Ήπειρος 4 σημεία – 2000
Θεσσαλία 4 σημεία- 2000
Λιτόχωρο – 4000