Τον δρόμο της επιστροφής πίσω στην Αθήνα αρχίζουν να παίρνουν αρκετοί πρόσφυγες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Την ίδια ώρα, συνολικά στη χώρα βρίσκονται 37.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις προβλέψεις να είναι ζοφερές.

Βλέποντας πως τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα, περίπου 20 οικογένειες προσφύγων και μεταναστών σήμερα το απόγευμα επέστρεψαν στον Πειραιά, με σκοπό να βρουν κατάλυμα σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στον Πειραιά βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός θα ανέλθει σε 50-70.000.

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ειδομένη

Σε απέραντο λασπότοπο μετατράπηκε τη Δευτέρα το βράδυ η περιοχή της Ειδομένης, η οποία έχει μετατραπεί σε μεγάλο καταυλισμό.

Γονείς και παιδιά προσπάθησαν να προστατευτούν με κάθε τρόπο από τη δυνατή βροχή, με τις σκηνές και τα ρούχα τους να έχουν γίνει μούσκεμα. 
Μάλιστα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως πολλά παιδιά είναι άρρωστα με πυρετό και είναι αναγκασμένα να μένουν πολλές ώρες νηστικά.

Αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό της Ειδομένης και τα γύρω χωράφια εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. 

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προς τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την περιοχή, καθώς τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιμένουν να μένουν εκεί, ελπίζοντας...

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο δεν πέρασε ούτε ένας στην ΠΓΔΜ για να συνεχίσει προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η διέλευση των προσφύγων.

Υπό δημιουργία νέοι χώροι φιλοξενίας 

Πάνω από 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση κατασκευής σε ολόκληρη την χώρα. Τα κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 20.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Περιοχή  - Χωρητικότητα

  • Μαλακάσα- 4.000
  • Αγ. Ανδρέας- 500
  • Ελαιώνας Β – 700
  • Δράμα – 800
  • Θερμοπύλες Β – 400
  • Ήπειρος 5 σημεία – 2000
  • Θεσσαλία 4 σημεία- 2000
  • Λιτόχωρο – 4000