Κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, κάνοντας ακόμα πιο μεγάλη την ασφυξία στην περιοχή, καθώς πλέον έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 13.000 που προσμένουν ακόμα και σε ένα ολιγόλεπτο άνοιγμα για να μπορέσουν να περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. 

Εξάλλου, σε σχέση με το προσφυγικό, η κατάσταση φαίνεται ότι όλο και χειροτερεύει για την Ελλάδα, καθώς από χθες τα μεσάνυχτα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας, η Σερβία δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα. 

Την ίδια στιγμή, εκτός από την αγωνία τους για το αν θα περάσουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν και με τα καιρικά φαινόμενα, αφού η βροχή συνεχίζεται αμείωτη τις τελευταίες ημέρες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο λασπότοπο, με πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό να έχουν πλημμυρίσει.

Από την άλλη πλευρά, η ένταση περισσεύει αρκετές φορές στην περιοχή, λόγω των κακών συνθηκών και της ατέλειωτης αναμονής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσα στους πρόσφυγες, που συχνά έρχονται και στα χέρια, ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμί.

Όπως αποκαλύπτει στο newpost η εκπρόσωπος των ''Γιατρών χωρίς Σύνορα'' στην Ειδομένη, Κονστανς Τεισέν, η ''κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς υπάρχει βροχή και κρύο που δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων''.

Σύμφωνα με την κ. Τεισέν, από τις 5 το πρωί βρέχει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα πολλές από τις σκηνές να ''μπάζουν νερα''. 

''Γύρω στους 300 ανθρώπους δεν είχαν που να μείνουν. Μέσα στην βροχή προσπαθήσαμε να φροντίσουμε και γιαυτούς'' τονίζει. 

Οι ασθένειες πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ έχουν γίνει και περισσότερα τα περιστατικά, ειδικά με παιδιά, που παραπέμπονται στο νοσοκομείο. 

Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει επάρκεια σε φαγητό και νερό και αυτό χάρη στους εθελοντές, οι οποίοι αυτές τις ημέρες με το κρύο και την βροχή φέρνουν ακόμα και χειροποίητη ζεστή σούπα στους ανθρώπους. 

''Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη πρόληψη'' υπογραμμίζει από την πλευρά της η κ. Τεισέν. ''Αν έχουν να μείνουν κάπου ζεστά οι πρόσφυγες και έχουν να φάνε και να πιούν, σίγουρα οι ασθένειες θα είναι λιγότερες. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, εκτός από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι και η κατάσταση με τις τουαλέτες και τα ντους, που δεν φτάνουν για τόσες χιλιάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατελείωτες ουρές. 

''Απαγορευμένη ζώνη'' για τους πρόσφυγες και η Σερβία

Την ίδια στιγμή, κλειστή για τους πρόσφυγες παραμένει από χθες τα μεσάνυχτα και η Σερβία, η οποία από χθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. 
 
«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.
 
 
Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη ΄΄βαλκανική οδός ΄΄ κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας.

Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και σήμερα στον Πειραιά

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται αθρόα η προσέλευση των προσφύγων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.
 
Εξάλλου, αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.
 
Πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το "Αριάδνη" στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 3070 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω απ αυτόν.
 
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.