Σχέδιο άμεσης απομάκρυνσης των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στην Ειδομένη μελετά σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του newpost, το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως ξεκαθαρίζεται «δεν τίθεται ζήτημα αστυνομικής επιχείρησης τουλάχιστον την δεδομένη στιγμή».

Στόχος του υπουργείου είναι η απομάκρυνση των προσφύγων μέσω της αποθάρρυνσης  τους, προκειμένου να φύγουν απο την Ειδομένη και να επιστρέψουν σε δομές φιλοξενίας.

Όπως ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «δεν θα δημιουργήσουμε καταυλισμό στην Ειδομένη, για αυτό τον λόγο θα παρέχουμε τα απολύτως απαραίτητα και μόνο. Πρέπει να καταλάβουν» συνεχίζει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου πως «τα σύνορα είναι κλειστά και θα ήταν προς το συμφέρον τους να μπουν οικειοθελώς σε κάποια από τις υπάρχουσες δομές ή σε κάποια από αυτές που δημιουργούνται τώρα, ούτε σκηνή δεν θα στήσουμε, πρέπει να καταλάβουν πως η περιοχή πρέπει να εκκενωθεί, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν εκεί με τα σύνορα κλειστά».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, διέψευσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα περί αστυνομικής επιχείρησης και διευκρίνισε ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Αύριο θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε στον Real Fm πως δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.

Απο το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει ομολόγους τους με τους οποίους θα έχει συνομιλίες για το προσφυγικό και η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.