Μάχη με τα λασπόνερα δίνουν για μια ακόμη ημέρα οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, περιμένοντας μάταια, όπως φαίνεται, το άνοιγμα των συνόρων ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Αυτή την ώρα πέφτει ξανά δυνατή βροχή στην περιοχή μετατρέποντας σε μια πραγματική κόλαση τον απέραντο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί, μέσα και έξω από το camp, με συνολικά περί τους 13.000 πρόσφυγες.

Οι περισσότερες σκηνές έχουν πλημμυρίσει, τα ρούχα τους είναι βρεγμένα, και οι αρρώστιες καραδοκούν, με πιο ευάλωτα τα παιδιά. Ήδη πολλά έχει χρειαστεί να μεταφερθούν στις δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με πυρετό, συμπτώματα κρυολογήματος και γαστρεντερίτιδας.

Την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πείνα τους, αφού πρέπει να στηθούν με τις ώρες στην ουρά για ένα σάντουιτς, μια κούπα τσάι ή ένα πιάτο ζεστή σούπα που φτιάχνουν διάφορες ΜΚΟ και εθελοντές.

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ, αφού έκλεισε η βαλκανική οδός με απόφαση της Σερβίας, Σλοβενίας και τελευταία και της ΠΓΔΜ, και εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει περάσει κανένας τα σύνορα.

Ταυτόχρονα, διακινούνται σενάρια περί απομάκρυνσής τους από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Σχέδιο άμεσης απομάκρυνσης των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στην Ειδομένη μελετά σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του newpost, το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως ξεκαθαρίζεται «δεν τίθεται ζήτημα αστυνομικής επιχείρησης τουλάχιστον την δεδομένη στιγμή».

Άλλωστε και ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας νωρίτερα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ επισήμανε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αποδεχθούν τις εξελίξεις και να δεχθούν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ έκανε λόγο και για διανομή ενημερωτικού υλικού προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να περάσουν.

Από την άλλη βέβαια ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης».

Πάνω από 35.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό στη χώρα βρίσκονται συνολικά 35.945 πρόσφυγες

Στα νησιά παραμένουν 7.281, με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στη Μυτιλήνη,  4.270 πρόσφυγες. Στην Αττική παραμένουν 9.432 πρόσφυγες και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Σχιστό 1.801, Ελαιώνας 709, Ελληνικό (basaball) 1.210, Ελληνικό (χόκει) 1.456, Ελληνικό (αφίξεις) 1.100, Πειραιάς 3.050 και Λαύριο 106. 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 19.072 προσφυγες με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στην Ειδομένη 8550, στα Διαβατά 2.200, στο Πολύκαστρο 3.256 και στο Κιλκίς 3.646.