Ιδιαίτερα δύσκολη αποδεικνύεται η καθημερινότητα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ειδομένη, που πλέον εκτός από την αναμονή και τις άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν να παλέψουν και με τις ασθένειες, οι οποίες πλήττουν κυρίως τα μικρά παιδιά, που είναι περισσότερα ευάλωτα σε λοιμώξεις και μικρόβια. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 70 παιδιά από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες 3 μέρες στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Αυτή η κατάληξη, όπως λένε άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητα των προσφύγων από κοντά, ήταν επόμενη, καθώς  η πολυήμερη αναμονή των προσφύγων στον καταυλισμό  σε συνδυασμό με τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες μάλιστα, τα μικρά προσφυγόπουλα θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγκαταστάσεις του Κιλκίς δεν είναι επαρκείς, ενώ το ιατρικό προσωπικό του χτύπησε το καμπανάκι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι δεν είναι επαρκείς ούτε οι κινητές παιδιατρικές μονάδες, στις οποίες καθημερινά συρρέουν οι γονείς με τα παιδιά για εμβολιασμούς και εξετάσεις. 

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ειδομένη, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το όλο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχουμε επιδημίες» τόνισε.

Οι πρόσφυγες βάζουν ''ταμπελάκια'' με τα ονόματά τους στις σκηνές

Παρά τα προβλήματα, η ζωή συνεχίζεται για τους πάνω από 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν πλέον τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους, να εξανεμίζονται, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να φύγουν από την Ειδομένη με ταξί. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζουν οι ΜΚΟ.

Κάποιοι, που ήλπιζαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έχουν απογοητευθεί. Δεν διστάζουν δε να διατυπώσουν φόβους ότι θα παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ειδομένη και στην επόμενη Σύνοδο…