Συνολικά 700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά στα κέντρα φιλοξενίας σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωράει στον σχεδιασμό της για το άδειασμα της Ειδομένης, ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 41.973 άτομα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό, παράλληλα με τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ομάδες προσφύγων που βρίσκονταν εγκαταλειμμένοι – αρκετοί από παράνομους διακινητές – σε διάφορα σημεία (βενζινάδικα κ.λπ.) κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι προκειμένου οι πρόσφυγες να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης ή αισχροκέρδειας από επιτήδειους.

Στην επιχείρηση μεταφοράς  συντονίστηκαν με επιτυχία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ με μέριμνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συμπληρώθηκαν όλες οι ανάγκες των δομών αυτών σε απαραίτητα είδη (υπνόσακοι, τρόφιμα κ.λπ.).

Σημειώνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε πυρετώδεις ρυθμούς στη Μαλακάσα, ώστε αύριο το πρωί να είναι έτοιμοι το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να οδηγηθούν εκεί οι πρόσφυγες από τον Πειραιά. 

Οι εργασίες στο στρατόπεδο Γερακίνη θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας κάτω από το φως τον προβολέων ώστε το κέντρο να είναι έτοιμο στην ώρα του. Η χωρητικότητα του κέντρου θα είναι 4.000 άτομα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm τόνισε ότι «σν αύριο το πρωί αποφασίσουν όλοι οι πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη, εμείς θα κόψουμε το σβέρκο μας να τους μετακινήσουμε και να βρούμε που θα τους πάμε» σημείωσε. Επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνειδητοποιήσουν οι πρόσφυγες ότι πρέπει να φύγουν από την Ειδομένη.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι «πολύ κοντά στην ημερομηνία που θα διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, η Ειδομένη θα αδειάσει γιατί θα έχει πεισθεί ακόμα και ο πιο αισιόδοξος ότι δεν μπορεί να περάσει προς τα πάνω».

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τους ανθρώπους που μένουν στον καταυλισμό ενόψει της κακοκαιρίας που έρχεται.

Αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι

Σημειώνεται ότι σήμερα στην χώρα μας βρίσκονται 41.973 πρόσφυγες. Αυτό αυτούς στην Λέσβο βρίσκοντια 4.833, στη Χίο 2.169, στη Σάμο 581, στη Λέρο 255. Στις δομές φιλοξενίας στην Αθήνα, και ειδικότερα στο Ελληνικό βρίσκονται 3.914 άνθρωποι, στο λιμάνι του Πειραιά 3.300, στο Σχιστό 1.700, και στον Ελαιώνα 709.

Στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 2.000 μεταφέρονται οδικώς εκεί. Στα διαβατά βρίσκονται 1,958, στο Χέρσο Κιλκίς 3.674 και στο Πολύκαστρο 3.273.