Συνολικά 3.660 πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε χώρους του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού. Βέβαια, δεν έχει προσμετρηθεί στον εν λόγω αριθμό η άφιξη άλλων 889 ατόμων που αποβιβάστηκαν το πρωί από δύο πλοία.

Το μεσημέρι, τρία πούλμαν με 162 πρόσφυγες αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κόνιτσα, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται άλλα οκτώ πούλμαν και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σήμερα και αύριο προσπάθεια, προκειμένου να μεταφερθούν 1.000 άνθρωποι σε πρώην στρατόπεδο στη Μαλακάσα που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, σήμερα ή αύριο, δύο ομάδες από τον ΟΗΕ θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σε προκάτ οικισμό, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο, ή αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους, πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σύσκεψη στην περιφέρεια Αττικής με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εξέφρασαν τη βούληση να εμπλακούν στη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία. Μάλιστα, κάποιοι πρότειναν χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ αναμένεται όλοι οι δήμοι αφού προχωρήσουν σε καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και κτιρίων να υποβάλλουν γραπτό υπόμνημα προς την Περιφέρεια.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που να δίνεται το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση για ενεργή εμπλοκή της στη συγκεκριμένη διαχείριση των μεταναστών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Τέλος, εκφράστηκε η άποψη από τους δημάρχους, η κεντρική αποθήκη που έχει δημιουργηθεί στο τάε κβον ντο για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες να λειτουργήσει ως κεντρικός σταθμός διαχείρισης για όλα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.