Ελαφρά μειωμένος είναι σε σχέση με χθες ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν 7.212, έναντι 7.614 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν μόλις 295 άνθρωποι, ενώ προχθές 821. Στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Λέσβο.

Το γεγονός αποδίδεται στην παρουσία στην περιοχή του Δικελί της γερμανικής φρεγάτας του ΝΑΤΟ, η οποία όμως σήμερα έχει αποχωρήσει με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ροές ροές. Σήμερα, στη Μυτιλήνη από το πρωί έχουν διασωθεί και μεταφερθεί πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πηγές του Λιμενικού υπολογίζουν σε 1.300 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τις 11.00 το πρωί.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Σαββάτο στις 9 το πρωί έπεσε κάτω από τον αριθμό όριο των 5.000 ανθρώπων. Συγκεκριμένα ανερχόταν στους 4.774. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 148.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 94 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.856 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο, το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 53 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 582 άτομα.