Ενημερωτικά φυλλάδια μοίρασε στους πρόσφυγες της Ειδομένης το Συντονιστικό Όργανο Προσφυγικής Κρίσης, όπως είχε προαναγγελθεί, ώστε να αποσυμφορηθούν τα σύνορα και να κατευθυνθούν οι πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Τα φέιγ βολάν που μοιράστηκαν είναι γραμμένα σε τρεις γλώσσες, Αραβικά, Φαρσί και Παστούν και σε αυτά αναφέρεται:

Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.

Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας.   

Συνολικά 41.464 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την καταγραφή που γίνεται κάθε ημέρα στις 8 το πρωί, στη χώρα μας υπάρχουν 41.464 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στα νησιά του Αιγαίου συνολικά υπάρχουν 7.736 άτομα- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χωρητικότητα είναι 7.450- ενώ από αυτούς οι 629 αποτελούν νέες αφίξεις που έγιναν έως τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου.

Στην Αττική, υπάρχουν 10.035 πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά, τον Αγιο Ανδρέα και την Μαλακάσα. Ο μεγαλύτερος όγκος φιλοξενείται στο Ελληνικό (4.069 άτομα), ενώ 2.448 πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο μεγαλύτερος όγκος βρίσκεται βέβαια στα βόρεια σύνορα, καθώς 12.000 άτομα είναι ακόμη στο καμπ της Ειδομένης, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 22.833 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην κεντρική Ελλάδα- σε Θερμοπύλες, Τρίκαλα και Λάρισα- υπάρχουν άλλα 860 άτομα.