Σε ένα ατελείωτο δράμα εξελίσσεται το προσφυγικό, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν επί μακρόν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μετά και το σφράγισμα των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας και της Σερβίας που ουσιαστικά έκλεισε τη λεγόμενη βαλκανική οδό, την οποία προσδοκούσαν να περάσουν οι πρόσφυγες ώστε να φτάσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εικόνες ντροπής για την Ευρώπη που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απελπιστική, με τριτοκοσμικές συνθήκες για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, περιμένοντας μάταια όπως φαίνεται τουλάχιστον για την ώρα, να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Δραματικές οι συνθήκες και στο Ελληνικό, και ειδικά στο χώρο του πρώην δυτικού αεροδρομίου, ενώ αρκετά αποφορτισμένη είναι η κατάσταση στα νησιά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις δημάρχων στο Newpost.

Συνολικά 41.464 πρόσφυγες βρίσκονταν το Σάββατο το πρωί στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Απ’ αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στην Ειδομένη, όπου μόνο εντός του camp βρίσκονταν χθες περίπου 12.000 πρόσφυγες ενώ αν συνυπολογιστούν και όσοι βρίσκονται στα γύρω χωράφια ξεπερνούν τις 13.000.

Όνειρα που βούλιαξαν στη λάσπη

Σοκάρουν οι εικόνες από την Ειδομένη που τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο λασπότοπο, με τους πρόσφυγες να ζουν σε σκηνές γεμάτα νερά, με ρούχα βρεγμένα και να στήνονται στις ουρές για λίγο φαγητό και μια κούπα τσάι.

Μια εικόνα «αναρχίας» περιέγραψε στο Newpost ευρισκόμενος στην Ειδομένη το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν να το κάνουν συντεταγμένα.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μια αναρχία εδώ πέρα. Έρχονται ιδιώτες να δώσουν φαγητό, πλακώνουν όλοι πάνω, γίνεται ένας χαμός. Δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχει περίπτωση μια οικογένεια να πάρει 10 -15 σάντουιτς και άλλος να μην πάρει τίποτα» επισημαίνει και συνεχίζει: «Ας παίρνουν τηλέφωνο στο δήμο να μπορέσουμε να συντονίσουμε την κατάσταση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι αυτοί πιο ανθρωπιστές από εμάς».

«Κάποια πράγματα πρέπει να μπουν σε σειρά αλλά το κυριότερο είναι να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη. Δεν πάει άλλο» τονίζει ο δήμαρχος Παιονίας.

Δήμαρχος Ελληνικού:  Πρέπει να κλείσει άμεσα το αεροδρόμιο και να μοιραστούν οι πρόσφυγες

Έκκληση για άμεσο κλείσιμο της αίθουσας αναχωρήσεων στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι άθλιες, και κατανομή των προσφύγων και σε άλλους δήμους της Αττικής πέραν της Αθήνας και του Πειραιά, και φυσικά του δήμου τον οποίο διοικεί, απηύθυνε ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

Όπως σημείωσε στο Newpost, οι άνθρωποι εκεί βγάζουν νερό από το καζανάκι προκειμένου να πλυθούν, καθώς στην αίθουσα αναχωρήσεων δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές.

«Είναι πολύ σκληρές εικόνες αυτές και ειδικά για τα μικρά παιδιά και τις γυναίκες είναι ακόμα πιο δύσκολα» επισημαίνει και τονίζει ότι έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.

«Το άλλο στο Baseball επειδή είναι ανοιχτό και αερίζεται ας πούμε ότι είναι καλύτερο, με την έννοια ότι έχει και τα αποδυτήρια και μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο. Αλλά τα άλλα δύο κέντρα είναι απαράδεκτα», αναφέρει ο δήμαρχος Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες

Όσο για τη σίτιση των ανθρώπων σχολιάζει ότι «κάπως έχει βελτιωθεί», καθώς «έχουμε πιο συχνά γεύματα». «Πρόβλημα έχουμε με το νερό. Δεν πλένονται οι άνθρωποι όπως θα έπρεπε, εγώ προχθές ήμουν μάρτυρας που έβγαζαν νερό από το καζανάκι για να πλυθούν», συνεχίζει.

Παράλληλα καλεί τον κόσμο που θέλει να προσφέρει πράγματα στους πρόσφυγες «να προσέχει, να μην πηγαίνει άναρχα αλλά να πηγαίνει να παραδίδει τα πράγματα στους εθελοντές, στις αποθήκες». «Καταλαβαίνω το φιλότιμο και την ευαισθησία αλλά θέλει λίγο προσοχή στον τρόπο που τα παραδίδουν», αναφέρει.

Πρέπει να ανοίξουν και άλλοι δήμοι χώρους φιλοξενίας

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντάτος σε σύσκεψη με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που έγινε την Παρασκευή, το σχέδιο που συζητήθηκε αφορά κάποιες κατασκηνώσεις, ενώ κάποιοι δήμοι πρότειναν χώρους με λυόμενα εντός των δήμων τους όπως για παράδειγμα ο δήμος Ζωγράφου, που πρότεινε να φιλοξενήσει 200 άτομα.

«Όλοι μπορούν να υποδείξουν κάποιους χώρους. Και εγώ προφανώς θα κρατήσω ένα μερίδιο αλλά δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό. Από τον Σεπτέμβριο βγάζουμε 5 τόνους σκουπίδια την ημέρα από εκεί μέσα. Είμαστε μόνοι μας, είναι πολύ μεγάλο το φορτίο και δεν υπάρχουν οι υποδομές και κυρίως βοήθεια από πουθενά. Είναι και άδικο για μια περιοχή. Γιατί να μην ανοίξουν και άλλα προάστια;  Δεν λέω να πάρουν όλοι από χίλιους αλλά αν πάρουν από 300-400 αποσυμφορίζεται η κατάσταση», επισημαίνει.

Τέλος, εκτίμησε ως απίθανο το να κλείσει εντελώς το κέντρο του Ελληνικού, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που είχε λάβει για 31 Μαρτίου και προειδοποίησε για «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή.

Αν χρειαστούν και άλλοι χώροι θα τους φτιάξουμε

Αρκετά ικανοποιητική είναι η κατάσταση στη Λέσβο σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό, ο οποίος τόνισε ότι στο νησί υπάρχει ακόμα χώρος διαθέσιμος για περίπου 2.000 πρόσφυγες, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, και πως αν προκύψει επιπλέον ανάγκη θα δημιουργηθούν και άλλοι.

«Είμαστε μια χαρά μέχρι στιγμής. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός, αφού στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 4-5.000, αλλά έχουμε χώρους για 6-7.000». «Υπάρχει οργάνωση» προσθέτει και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα αντέχουμε. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί αλλά και αν συνεχιστεί θα φτιάξουμε και άλλους χώρους. Σε δυο μέρες θα φτιάξω χώρο αν χρειαστεί».

Όσον αφορά στη σίτιση των προσφύγων αναφέρει ότι «από φαγητό είναι εντάξει. Είναι ο στρατός, είναι οι ΜΚΟ και όπου χρειαστεί είμαστε και εμείς» και τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους ανθρώπους χωρίς φαγητό».

Μηδενικές αφίξεις στην Κω

«Safe and clean» χαρακτήρισε το νησί μιλώντας στο Newpost ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης καθώς, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες», οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία.

«Εδώ και τρεις μήνες η Κως έχει μηδενικές αφίξεις και ελάχιστους πρόσφυγες στο νησί, τόσο που σκέφτομαι ότι το hot spot που φτιάχνει η κυβέρνηση θα το κάνει τζάμπα», δήλωσε ο δήμαρχος που έχει κοντραριστεί έντονα με την κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο νησί.

Όσο για το σχετικό δημοψήφισμα που αποφάσισε πριν από λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο σημειώνει ότι: «Αυτό ούτως ή άλλως το ζητήσαμε, περιμένουμε κάποια στιγμή να μας πουν, φαντάζομαι θα μας πουν όχι. Δεν ξέρω αν θα το επιτρέψει η αποκεντρωμένη διοίκηση ή το υπουργείο αλλά πλέον δεν υπάρχει θέμα αφού πια δεν έχουμε στο νησί αφίξεις όπως αυτές που είχαμε πριν από δυο – τρεις μήνες».

Πυρά από τον δήμαρχο Χίου για έλλειψη συντονισμού

Αρκετά επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χίου, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.800 πρόσφυγες.

Μιλώντας στη χιώτικη εφημερίδα «Αλήθεια» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για τη διάθεση εισιτηρίων ώστε να φύγουν από το νησί όσο και για σειρά ζητημάτων σχετικά με το hot spot και απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

«Από χθες έχουμε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πλάνα εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής ή να εκτελεστεί έκτακτο δρομολόγιο, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση» ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν στη Χίο 300 με 400 πρόσφυγες που δεν είχαν πού να πάνε. Κι αυτό γιατί όλοι οι υπό διάθεση στεγασμένοι χώροι ήταν πλήρεις.

«Απαιτείται συνεργασία. Είμαι στεναχωρημένος που δεν υπάρχει κοινός νους», είπε, βάζοντας επί τάπητος τους χειρισμούς που έγιναν για τη διαμόρφωση του hot spot στη ΒΙΑΛ. Εκεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου θα μπορούσαν να στεγαστούν μέχρι και 1.800 άτομα, όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό αυτό. Επίσης ο κ. Βουρνούς έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο, τη μη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, τη μη ολοκλήρωση περίφραξης και τέλος ερωτηματικά για τη διοχέτευση των ομβρίων.