Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Family Psychology, το νοικοκυριό για άνδρες και για τις γυναίκες είναι στρεσογόνο και επιβλαβές. Η έρευνα αφορά τα εργαζόμενα ζευγάρια, που τελειώνοντας την δουλειά τρέχουν να προλάβουν το πλύσιμο, το σκούπισμα, το σιδέρωμα. Ενώ λοιπόν, το σώμα τους έχει ανάγκη χαλάρωσης μετά το άγχος μιας ημέρας στην δουλειά, εκείνοι έχουν την πίεση του νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, να παραμένουν υψηλά, ακόμη και ως αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το άγχος του ζευγαριού μειώνεται όταν οι δουλειές του σπιτιού τελειώνουν, με μια ουσιαστική διαφοροποίηση. Τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών πέφτουν, όταν οι άνδρες αναλαμβάνουν ενεργό δράση, πιθανότατα επειδή μοιράζονται το βάρος. Από την άλλη, για τους άνδρες το θέμα είναι να γίνουν μεν οι δουλειές, αλλά οι ίδιοι να μην συνεισφέρουν, μόνο τότε απαλλάσσονται από το άγχος.

Ενώ η κορτιζόλη μας κρατάει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις, για το σώμα μας είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές να διατηρεί την παραγωγή της υψηλά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν λοιπόν, όλη την ημέρα είμαστε σε εγρήγορση και το βράδυ πάλι δεν χαλαρώνουμε, τότε τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μειώνουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε σωματικές παθήσεις. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που της αποδίδουν και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.Πηγή: omorfamistika.gr