Συνολικά 397 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες το βράδυ στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί το δρομολόγιο Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος. Εξ αυτών οι 370 είναι Σύροι, οι 23 Ιρακινοί και οι 4 Παλαιστίνιοι.

Από τους παραπάνω, 174 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αμέσως στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Δράμα, από τα μέσα της εβδομάδας, σε κτίριο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής.

Οι υπόλοιποι 224 επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που διανυκτέρευσαν στον κόμβο των διοδίων της Μουσθένης επί της Εγνατίας Οδούς, και σήμερα νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που λειτούργει στο Κιλκίς. Η διανυκτέρευση εντός των λεωφορείων κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι πρόσφυγες έπρεπε να φτάσουν πρωινές ώρες στο Κιλκίς, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιηθούν εκεί για όσο χρόνο διάστημα κριθεί απαραίτητο να παραμείνουν.

Βόλος: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες 

Επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες που χθες μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά που δεν δέχθηκαν να διαμείνουν στον καταυλισμό.

Από χθες το απόγευμα αρνούνταν να κατέβουν από τα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και χρησιμοποίησαν μόνο τις χημικές τουαλέτες, ενώ περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια, ωστόσο το βράδυ επέστρεψαν μετά από προσπάθειες της Αστυνομίας που κατάφερε να τους μεταπείσει, αλλά διανυκτέρευσαν μέσα στα λεωφορεία.

Σήμερα από το πρωί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα και έλεγαν ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Ειδομένη. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας διευκρίνισε ότι «μας δόθηκε εντολή πριν λίγο να επιστρέψουν στην Αθήνα. Για λίγες ημέρες εδώ θα μείνει ο καταυλισμός άδειος, να στεγνώσει ο τόπος, διότι συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Δεν ξέρω αν θα φέρουν άλλους στη συνέχεια».

Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί χθες τη νύχτα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται.

Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό μεταφέρθηκαν την νύχτα σε νοσοκομείο του Βόλου, αλλά όλοι πλέον επέστρεψαν και είναι στα λεωφορεία, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα.