Καθημερινά δίνουν πραγματική μάχη για ένα πιάτο φαγητό, λίγο τσάι και μια θέση σε κάποια σκηνή, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τους τουλάχιστον 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, περιμένοντας υπομονετικά το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Ο φωτογραφικός φακός αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας αποτυπώνει με τον πλέον ανελέητο τρόπο το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Το νεογέννητο της Ειδομένης

Την Παρασκευή, η φωτογραφία με το νεογέννητο που το έκαναν μπάνιο με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό έξω μια σκηνή του καταυλισμού της Ειδομένης έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.Τη φωτογραφία ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ισπανός φωτογράφος Iker Pastor και απεικονίζει μια μητέρα από τη Συρία μαζί με τον σύζυγο της πλένουν το μωρό τους έξω από τη σκηνή που έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

«Και η ζωή συνεχίζεται στην Ειδομένη», ήταν το σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία.

Στην αρχή, πολλοί είπαν ότι το κοριτσάκι τς φωτογραφίας γεννήθηκε εκεί μέσα στα λασπόνερα του καταυλισμού, ωστόσο όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το 20 ημερών μωρό γεννήθηκε στη Σάμο. Ωστόσο, λίγη σημασία έχει αυτό καθώς το στιγμιότυπο από μόνο του είναι γροθιά στο στομάχι.

«Τράβηξα τη φωτογραφία στις 6 Μαρτίου. Περιμέναμε δίπλα στο φράκτη, όταν αυτοί οι γονείς εμφανίστηκαν με το μωρό τους. Όλα έγιναν σε ένα λεπτό και μετά ξαναμπήκαν στη σκηνή τους», δήλωσε ο φωτογράφος στην ισπανική εφημερίδα Εl Εspanol.

Την επόμενη ημέρα, ο φωτογράφος κατάφερε να μιλήσει με τη συγκεκριμένη οικογένεια προσφύγων, οι οποίοι με τη βοήθεια ενός άλλου σύρου πρόσφυγα, είπαν την ιστορία τους.

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας ονομάζεται Bayan και ήταν μόλις 20 ημερών, όταν ο φακός το απαθανάτισε να το λούζουν οι γονείς του στα λασπόνερα. Η μητέρα του, η 33χρονη Αχμάντ, ξεκίνησε με τον άντρα της, τον 36χρονο Σουλάφ, και τα άλλα 3 παιδιά της (ηλικίας 6, 8 και 10 χρόνων) το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Ήταν έγκυος. Όταν έφτασε στη Σάμο… γέννησε. Και ύστερα ο δρόμος τους, τους έβγαλε στην Ειδομένη.

Όπως είπαν στον Pastor, είναι από αυτούς που δεν χάνουν την ελπίδα τους και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Βροχή, λάσπες και εξαθλίωση

Τα στιγμιότυπα που έρχονται κάθε μέρα από τους φωτογράφους των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων δείχνουν ξεκάθαρα τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης.Το σκηνικό συνθέτουν εκατοντάδες σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη, τοποθετημένες πάνω σε έναν απέραντο λασπότοπο...Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών δομών κάνουν τη διαβίωση εκεί πραγματικό κατόρθωμα.Γύρω από τις σκηνές, οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν, ανάβοντας φωτιές, να πλύνουν ή να στεγνώσουν τα ρούχα τους, ακόμα και να κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό από μπουκάλια.


Ανάμεσα στις σκηνές, βλέπει κανείς παιδιά κάθε ηλικίας να παίζουν μέσα στις λάσπες και να αναζητούν λίγο φαγητό.Λίγο πιο πέρα, οι ουρές για ένα κομμάτι ψωμί, ένα φρούτο, ένα αυγό, μια κονσέρβα, λίγο τσάι ή λίγο χυμό είναι ατελείωτες και εξαντλητικές.Την ίδια ώρα, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ασθένειες, οι οποίες απειλούν την υγεία όλου του καταυλισμού.Δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες ενώ χτες έγινε γνωστό πως ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών νοσηλεύεται καθώς ήταν το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας A. Νέες πληροφορίες κάνουν σήμερα λόγο για κρούσματα λεπτοσπείρωσης ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι στο σημείο από την πρώτη ημέρα βρίσκονται γιατροί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καθώς και μέλη δεκάδων οργανώσεων, που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να φροντίσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθούν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Οι εικόνες συγκλονιστικές. Γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά, πιασμένοι από ένα σκοινί προσπαθούν να περάσουν ένα ορμητικό ποτάμι, προκειμένου να φτάσουν στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.