Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, οι λαϊκές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, αλλά και οι φούρνοι οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί μέχρι το απόγευμα προκειμένου να προμηθευτεί ο κόσμος την παραδοσιακή λαγάνα.

Ανοιχτή μέχρι το μεσημέρι θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά για τα απαραίτητα θαλασσινά και σαρακοστιανά που συνοδεύουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Τα υπόλοιπα καταστήματα έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία, εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι, καθώς η Καθαρά Δευτέρα, είναι για τους μισθωτούς εργάσιμη ημέρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα της ΕΣΕΕ το φετινό τραπέζι αναμένεται να είναι φθηνότερο κατά 2,4, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε περίπου 77,9 ευρώ. Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά ενώ ακριβότερα κοστίζουν εφέτος ο ταραμάς και η λαγάνα.

Την ίδια ώρα το ΚΕΠΚΑ καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των σαρακοστιανών ανάλογα τα σημεία πώλησης, ενώ το συνολικό κόστος του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας εκτιμά ότι κυμαίνεται περίπου στα περσινά επίπεδα.

Ενδεικτικό του μεγάλου ανοίγματος της "ψαλίδας" στις τιμές είναι το γεγονός ότι τα καλαμάρια πωλούνται από εννέα έως 20 ευρώ το κιλό, ενώ οι μεγάλες γαρίδες αλλού διατίθενται προς 16 ευρώ κι αλλού προς 36.