Λάσπη, αρρώστιες και πρόσφυγες που προσπαθούν κατά χιλιάδες να διαφυλάξουν τα υπάρχοντά τους από την βροχή.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη, όπου πάνω από 15.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στους καταυλισμούς.

Η παροχή καθαρού νερού είναι δύσκολη, καθημερινά γίνονται... μάχες ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, κάποιοι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας. 

Κουρουμπλής: Δεν θέλουν να φύγουν

Για δεδομένες δυσκολίες στο άδειασμα του καταυλισμού της Ειδομένης λόγω της συνειδητής επιλογής και επιθυμίας των προσφύγων να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκτός Ελλάδας μίλησε το πρωί στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως τόνισε, οι εγκαταστάσεις είναι "τραγικές" όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν και επιμένουν να μένουν εκεί.

"Όταν ο άνθρωπος έχει στο μυαλό του κάτι και τον καθορίζει, δεν είναι εύκολο να τον πείσεις, η προσπάθεια γίνεται αλλά δεν είναι εύκολο", σημείωσε.

Και πρόσθεσε: "Δεν είναι εύκολο να αδειάσει η Ειδομένη, μπορεί να τους πάρει κανείς με το ζόρι; Όπου και να τους πας υπάρχει πάντα η επιθυμία να φύγουν, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα".

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος διέψευσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τις πληροφορίες για 2ο διαγνωσμένο κρούσμα Ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Επικαλούμενο πηγή - αξιωματούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέραν του 9χρονου κοριτσιού, για το οποίο υπήρξε επίσημη ανακοίνωση και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, υπάρχει ακόμη ένα άτομο που νοσεί και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το σχετικό άρθρο, που επικαλείται αξιωματούχο της υπηρεσίας του, αλλά στον βαθμό που ο ίδιος γνωρίζει δεν υπάρχει "προς το παρόν" δεύτερο περιστατικό.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέστησε σαφές ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και την δυναμική της λοίμωξης αυτή καθ' αυτή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μείνουμε στο ένα κρούσμα.