current views are: 10

14 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:10

Η μεγάλη «έξοδος» των προσφύγων από την Ειδομένη προς τα Σκόπια (φωτό)

Με τεράστια θέληση και δύναμη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να αναζητήσουν με κάθε τρόπο κάποιο σημείο, για να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Δημοσίευση 15:10’

Με τεράστια θέληση και δύναμη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να αναζητήσουν με κάθε τρόπο κάποιο σημείο, για να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Με τεράστια θέληση και με κίνδυνο της ζωής τους, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Ειδομένης και να αναζητήσουν με κάθε τρόπο κάποιο σημείο, για να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, όπου έχουν καθηλωθεί υπό την επιτηρήση του στρατού της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα οι αρχές των Σκοπίων προχώρησαν σε συλλήψεις δεκάδων φωτορεπόρτερ, που ακολουθούσαν το κομβόι.

Από νωρίς το πρωί, φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», μια ομάδα περίπου 1.000 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό

 
 

Κρατώντας ένα σκοινί, ο ένας πίσω από τον άλλο, άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

Στο σημείο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης. 

Τελικά, το απόγευμα της Δευτέρας κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν κρατούν όσους κατάφεραν να περάσουν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), όπου τους επέτρεψαν να στήσουν έναν πρόχειρο καταυλισμό.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή «φυγή» των προσφύγων άρχισε από μια φήμη, η οποία έκανε λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

Δεκάδες συλλήψεις φωτορεπόρτερ

Τουλάχιστον 30 φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφους και εθελοντές, που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, συνέλαβαν οι αρχές των Σκοπίων. 

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και οδηγήθηκαν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ μάλιστα ζητούν το ποσό των 250 ευρώ από κάθε έναν φωτορεπόρτερ, προκειμένου να τους αφήσουν να φύγουν. 

Από την πρώτη στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια, καθώς και με τις εκεί αρχές.

Τρεις νεκροί σε χείμαρρο στη Γευγελή

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Δευτέρας τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι, έξω από την Γευγελή.

 Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.


σχετικα αρθρα