Αλαλούμ επικρατεί με τους πρόσφυγες που κατάφεραν χθες να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους των Σκοπίων, οι περίπου 1000 πρόσφυγες που κατόρθωσαν να περάσουν στη χώρα και συνελήφθησαν από τον στρατό και την αστυνομία της χώρας στο χωριό Μονί, επιστράφησαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, δηλώνει πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

«Θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός. Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)», είπε ο κ. Βίτσας στον ΣΚΑΪ.

«Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο newpost.gr, είπε πως ,εαν υπάρξει αίτημα από την πλευρά της ΠΓΔΜ για επανεισδοχή προσφύγων τότε αυτό θα εξεταστεί από την ελληνιή κυβέρνηση, αφήνοντας με τη στάση αυτή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των εισελθόντων προσφύγων

Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστος παραμένει, για την ώρα, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).