current views are: 3

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση08:50

Οδοιπορικό του newpost στην Ειδομένη: Αποκλειστικές εικόνες και μαρτυρίες από την προσφυγική κρίση

Απόγνωση, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, διαπληκτισμοί και αβεβαιότητα για το αύριο συνθέτουν το σκηνικό στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης. Χαραμάδα ελπίδας τα μικρά προσφυγόπουλα. 

Δημοσίευση 08:50’

Απόγνωση, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, διαπληκτισμοί και αβεβαιότητα για το αύριο συνθέτουν το σκηνικό στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης. Χαραμάδα ελπίδας τα μικρά προσφυγόπουλα. 

Απόγνωση, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, διαπληκτισμοί και αβεβαιότητα για το αύριο συνθέτουν το σκηνικό στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης. Χαραμάδα ελπίδας τα μικρά προσφυγόπουλα. 

Το newpost με αφορμή τη δραματική κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων και καθημερινά μεταφέρει συγκλονιστικές εικόνες και ιστορίες, με αναλυτικές ανταποκρίσεις και αποκλειστικό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. 

Η δημοσιογράφος Ντορίτα Λουκίσσα και ο φωτορεπόρτερ Σπύρος Τσακίρης που βρίσκονται στο σημείο καθημερινά καταγράφουν τα γεγονότα στην Ειδομένη και τα παρουσιάζουν μέσα από τη δική τους ματιά.

Συνωστισμός για λίγα τρόφιμα

Τα «ντου» σε φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης είναι καθημερινή εικόνα στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Κάθε φορά που πλησιάζει κάποιο φορτηγό, επικρατεί συνωστισμός, φωνές, προκηλακισμοί και σπρωξίματα, με τους πρόσφυγες να κάνουν τα πάντα για λίγο φαγητό ή λίγα πράγματα, που θα τους ανακουφίσουν.

Η ίδια εικόνα και στο συσσίτιο, με τις ουρές να είναι τεράστιες και να απαιτούν υπομονή.

Ένα παιδί μετράει τη λάσπη…

Συγκινεί  η εικόνα με ένα μικρό αγόρι στον καταυλισμό, το οποίο με δανεικά παπούτσια, πέντε νούμερα μεγαλύτερα, κρατούσε στην αγκαλιά του το πρωινό του -ένα λιγνό τοστ και νερό- κι είχε δυο έννοιες… Να μετρήσει σωστά τη λάσπη και να βρει την ασφάλεια της σκηνής. 

Σπύρος Τσακίρης

Τα όνειρα των παιδιών της Ειδομένης μέσα από ζωγραφιές

 Η δεκάχρονη Τσαινάζ και ο οκτάχρονος αδελφός της Μεμέτ εχουν μαζί τους στον καταυλισμό της Ειδομένης τα πιο πολύτιμα εργαλεία. Ένα μπλοκ ζωγραφικής και τους μαρκαδόρους τους.

Σπύρος Τσακίρης

Σ’ αυτά τα λίγα χαρτιά που μας δείχνει έχει αποτυπωθεί η περιπέτεια ενός ολόκληρου εθνους, μέσα από τα αθώα μάτια των δυο προσφυγόπουλων.

Από τους διωγμούς στη Συρία από το καθεστώς Ασαντ,  το Κομπάνι και την επέλαση των ΙSIS, μέχρι το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο, την διάσωση τους από λιμενικό, τον πνιγμό του Αιλαν, τον ερχομό στην Ελλάδα, Ynanistan και βέβαια την ζωή στον καταυλισμό.

Σκηνές, λάσπες, συσσίτια, ακόμη και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο γάτος… μασκότ

Όλα τα βλέμματα έχει συγκεντρώσει ο Ταμπούς, ένας αρχοντικός Σύρος ασπροκόκκινος κεραμιδόγατος. Ζει σε μια από τις σκηνές της Ειδομένης και απολαμβάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ την προσοχή και τα χάδια των πάντων.

Συχνά νευριάζει όταν ακούει τα φορτηγά και τα τρένα να περνούν, αλλά  και όταν μαζεύεται πλήθος έξω από τη σκηνή του και φωνάζει. Τις περισσότερες φορές παίζει,  συντροφιά με ένα «γείτονα». Ένα δεκάχρονο αγόρι, από διπλανή σκηνή που δεν βαριέται να του ρίχνει τη μπάλα και να τον τραβάει από το κουδούνι του.

Αυτό δεν θα είναι το τελευταίο ταξίδι για τον γάτο από τη Συρία και την οικογένεια που τον θεωρεί ως το μικρότερο παιδί της.

Θέλουν να πάνε στη Σουηδία όπου έχουν συγγενείς, αν και κάθε μέρα που περνάει η ελπίδα τους  σβήνει σιγά σιγά.
Δεν ξέρουν που θα καταλήξουν. Το σίγουρο είναι πως δεν θα χωρίσουν ποτέ με τον Ταμπούς…

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν έρχεται η συντέλεια

Στην Ειδομένη βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, για να επιβλέψει τον εμβολιασμό τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες που ήρθαν σε επαφή με τη μικρή πρόσφυγα από τη Συρία που διαγνώστηκε με ηπατίτιδα και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σπύρος Τσακίρης

«Ηρθαμε να κάνουμε τον εμβολιασμό στη σκηνή που ζούσε το παιδί και να αποδείξουμε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγείας. Καταγράψαμε και εμβολιάσαμε προληπτικά όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του. Δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε ομαδικό εμβολιασμό ούτε εδώ, ούτε στον Πειραιά όπου καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα. Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε ότι δεν έχει πέσει ατομική βόμβα», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε:

Καταγράφουμε προληπτικά τα συμβάντα και προσπαθούμε να ενημερώσουμε. Φυσικά δεν ευνοούν ούτε οι συνθήκες υγιεινής, ούτε οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Ευχόμαστε ότι με την ομαλή μεταστέγαση σε καλύτερες υποδομές, θα  αποφευχθούν μεταδόσεις ασθενειών.


σχετικα αρθρα