current views are: 9

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:15

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των εφάπαξ των Δημοσίων

Συνταγματικές έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. 

Δημοσίευση 15:15’

Συνταγματικές έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. 

Συνταγματικές έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. 

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ΄ αρίθμ. 734/2016 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος εντάσσονται μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄ ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ η θέσπιση των περικοπών αυτών, «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Ακόμα, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι περικοπές του εφάπαξ δεν είναι αντίθετες στο άρθρο 22 του Συντάγματος (μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων), ούτε παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, «δεδομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών».

Επίσης, δεν παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, καθώς το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».

Η υπόθεση είχε οδηγηθεί το 2013 στην Ολομέλεια του ΣτΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη και με διαδικασίες εξπρές και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) ο οποίος στις 31.8.2010 αποχώρησε και στρεφόταν κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών και αφού είχε συνταξιοδοτηθεί έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.

Ο τέως εκπαιδευτικός υποστήριζε ότι οι περικοπές στο εφάπαξ που έγιναν λόγω των μνημονιακών νόμων (4024/2011, 4093/2012, κ.λπ.) είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα περαιτέρω.

 


σχετικα αρθρα