Με τίτλο "Ποτέ ξανά. 73 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο ¨Αουσβιτς – Μπίρκεναου" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Μαρτίου, σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Αφετηρία της πορείας θα είναι, στις 11:30 το πρωί, η πλατεία Ελευθερίας και τερματισμός ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων- ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Τελ Αβίβ ΡονΧουλντάι και του προέδρου της πορείας των ζώντων.

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ' ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.

Η σιωπηρή πορεία διοργανώνεται για 4η χρονιά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.