Πάνω από 50.000 και επισήμως είναι πλέον οι πρόσφυγες στην χώρα μας, την ώρα που οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες και σήμερα δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας που αποφασίστηκε στην σύνοδο της περασμένης Παρασκευής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Λέσβο έφθασαν περίπου 700 άτομα, στη Χίο 830, ενώ στην Ειδομένη η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει ασφυκτική, με 13250 άτομα να βρίσκονται στις σκηνές της περιοχής. 

Χιλιάδες προσφύγων βρίσκονται και στην Αττική, με αποκορύφωμα το λιμάνι του Πειραιά, όπου σήμερα βρίσκονται καταγεγραμμένα 5132 άτομα, ενώ κοντά στους 2000, συγκεκριμένα 1971 παραμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. 

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

«Γιατί δεν μας θέλουν στην Ευρώπη;» ρωτούν και ξαναρωτούν πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί τα σύνορα έκλεισαν και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη διά της ιδίας οδού με πολλούς φίλους και συγγενείς τους που προηγήθηκαν.

«Τι σκέφτονται στην Ευρώπη για εμάς; Θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσουμε προβλήματα;» ρωτά ο Άχμεντ από την πόλη Φαλούτζα του Ιράκ. Μαζί με τους φίλους του, τον Μοχάμεντ, τον Άλι και τον Αμπντούλ Αζίζ, κάθονται έξω από τη σκηνή τους και συζητούν για τα κλειστά σύνορα και τι μπορούν να κάνουν τώρα. «Εμείς είμαστε πρόσφυγες, όχι τρομοκράτες» τονίζουν και αποδίδουν τα κλειστά σύνορα στον φόβο που κυριάρχησε στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα στο Παρίσι.

«Αν δεν υπήρχε πόλεμος στην πατρίδα μας, δεν θα ερχόμασταν ποτέ εδώ. Κι αν τώρα δεν μας δουν με συμπόνοια και αγάπη, είμαστε χαμένοι. Δεν έχουμε κανένα μέλλον» λέει, από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ, ενώ στρίβει ένα τσιγάρο. «Το τελευταίο μου. Τα λεφτά τελείωσαν» λέει με παράπονο.

Στην Χίο από την Κυριακή έξι Τούρκοι παρατηρητές - Σήμερα άλλοι 18 στη Λέσβο

Την ίδια στιγμή, έφτασαν αργά χθες βράδυ στη Χίο οι πρώτοι Τούρκοι παρατηρητές, αστυνομικοί του τμήματος αλλοδαπών Σμύρνης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο Hotspot της Χίου στην περιοχή του Χαλκειούς με σκοπό την επίβλεψη της διαδικασίας επανεισδοχής στη γείτονα χώρα.

Όπως αναφέρει ο ''Πολίτης της Χίου'' δεδομένου ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία στη Χίο αφίχθησαν πάνω από 800 άτομα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου είναι έτοιμη να ζητήσει την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών στα απέναντι παράλια, υπό το φόβο συσσώρευσης μη διαχειρίσιμου αριθμού στο hotspot του νησιού, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί από Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) σε Κέντρο Κράτησης.

Η άφιξη των 6 Τούρκων Αστυνομικών στη Χίο είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε ελληνικό νησί, ενώ θα ακολουθήσει η άφιξη 18 αστυνομικών στη Λέσβο σήμερα.

Συνεχίζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου σε διάφορα σημεία της χώρας.

Συγκεκριμενα σήμερα το πρωί άλλοι 247 πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας και στον καταυλισμό που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό ότι από το σύνολο αυτό, τα 135 είναι ανήλικα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το Συντονιστικό Προσφύγων, στον καταυλισμό της Φιλιππιάδας βρίσκονταν μέχρι τώρα 496 άτομα.

Σ' αυτούς προστίθενται οι 247 κι έτσι ο συνολικός αριθμός προσεγγίζει πλέον τα εφτακόσια άτομα, όριο για το οποίο έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Δήμος Ζηρού και εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται επί ποδός για να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια και να συγκεντρώσουν υλικά, όπως βρεφικά είδη, ρούχα και τρόφιμα τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη οι οικογένειες που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Πάνω από 2000 μετανάστες σε Πειραιά-Ελευσίνα

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε στις 8 το πρωί το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενία στο Σχιστό αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στα πλαίσια της περιοδείας του έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.